Бајден у говору о стању Уније упозорио да је нападнута демократија, критиковао Трампов став о НАТО

Бета 08.03.2024

Председник САД Џо Бајден рекао је да су демократија и слобода нападнуте у земљи и ван ње, да је став бившег председника Доналда Трампа о НАТО-у неприхватљив и критиковао Израел у свом говору о стању Уније одржаном синоћ пред америчким Конгресом.

У говору који је трајао 68 минута подсетио је на обраћање бившег председника Френклина Рузвелта Конгресу из јануара 1941, током немачког освајачког рата широм Европе.

"Налазимо се у до сада незапамћеном тренутку историје Сједињених Држава са којим је потребно да се суочимо", рекао је амерички председник, преноси Глас Америке (ВОА).

Више пута се Бајден осврнуо на свог, како га је називао,"претходника" не именујући Трампа, подижући глас, док је наглашавао контраст између себе и Трампа који ће готово сигурно бити његов ривал на предстојећим новембарским председничким изборима.

Бајденов тон био је много другачији и жешћи него током његових претходних говора о стању Уније и намењен је, ккао се оцењује, улонњању сумње око тога да ли је 81-годишњи државник способан да обавља тај посао у другом мандату, за који се кандидује.

Бајден је критиковао републиканце због њихове политике, прозивао своје колеге демократе.

"Слобода и демократија су нападуте у земљи и инострансву истовремено", рекао је Бајден и апеловао на Конгрес да подржи напоре Украјине да се бори против руске инвазије, наглашавајући, како је рекао, да "историја гледа".

Брзо је скренуо говор на претње у земљи, у осврту на побуну 6. јануара 2021. године и упад у Капитол, зграду америчког Конгреса, када су присталице Трампа покушале да пониште резултата председничкиих избора 2020, и позвао да се сви супротставе претњама демократији.

"Мој претходник - и неки од вас овде - покушавају да закопају истину о 6. јануару али ја то нећу радити. Сада је тренутак да се говори истина и закопају лажи. Ево једноставне истине, не можете волети своју земљу само када победите", рекао је Бајден.

"Током свог живота сам научио да прихватим слободу и демократију. Будућност заснована на основним вредностима које су дефинисале Америку - поштење, пристојност, достојанство, једнакост. Поштовати свакога, дати свакоме фер шансу, не дати мржњи безбедну луку. Сада неки људи мојих година виде другачију причу, америчку причу озлојеђености, освете, одмазде. То нисам ја", рекао је Бајден.

Председник САД је истакао шта је постигао по питању инфранструктуре и производње и апеловао на Конгрес да одобри више помоћи Украјини, строже прописе за миграцију и ниже цене лекова.

Он је такође подсетиио гласаче на ситуацију коју је наследио када је дошао на дужност председника 2021. године у јеку пандемије и пада привредне активности.

Осамдесетједногодишњи председник пажљиво је праћен не само због саме поруке него и да ли може да је пренесе снажно и чврсто.

Бајден је говорио о значају наставка помоћи Украјини – држави која се последњих дуже од две године налази на удару руске инвазије.

“Сврха мог обраћања је да пробудим Конгрес и упозорим амерички народ да је демократија угрожена. Ако неко овде мисли да ће руски председник Владимир Путин да се заустави на Украјини – уверавам вас да неће”, рекао је Бајден.

Он је подсетио да је Украјини потребна војна помоћ и оружје како би се одбранила од Русије и да јој не требају амерички војници и особље.

“У Украјини нема америчких војника. Одлучан сам да тако и остане", рекао је Бајден.

Амерички председник позвао је Конгрес да му пошаље на потпис закон који обједињује војну помоћ Израелу, Тајвану и Украјини и омогућава знатнију безбедност на државним границама.

"Пред нама је једноставан избор - можемо се расправљати у вези са тим. Или можемо да решимо проблем. Спреман сам за решење – пошаљите ми одмах закон на потпис”, поручио је амерички председник.

Током говора поново се заложио за примену принципа о две државе као метода за окончање израелско-палестинског сукоба у јеку борби у Појасу Газе, након напад који су екстремисти Хамаса извели на Израел 7. октобра 2023.

"Једино право решење је успостављање две државе. То говорим као доживотни поборник Израела и једини амерички председник који је посетио ту земљи у време рата. Не постоји други начин који би гарантовао безбедност Израела. Не постоји други пут који би Палестинцима гарантиовао достојанствен живот и мир”, рекао је Бајден.

У говору је подстакао Израел да омогући доставу више помоћи у појас Газе.

"Потребан је већи прилив помоћи, као и да хуманитарни радници не буду жртве унакрсне ватре. Лидерима Израела поручујем да се хуманитарна помоћ не може разматрати или о њој преговарати. Заштита и спашавање невиних живота мора бити приоритет", рекао је он.

Бајден је пренео да је војску упутио у хитну мисију помоћи у транспортовању додатне помоћи у Газу.

“Ради се о успостављању привремене луке на обали Газе у коју се могу допремити велике пошиљке хране, воде, лекова и других потрепштина”, рекао је он.

“У Гази неће бити америчке чизме. Од израела тражим да обезбеди доставу веће количине помоћи”, рекао је Бајден.

Амерички председник се осврнуо и на поништену пресуду “Ро против Вејда”, којим је женама на федералном нивоу, онемогућено право на прекид трудноће и пребачено у надлежност држава.

“Право на абортус ће се поново наћи у државном законодавству”, рекао је Бајден.

Он је свог претходника, Доналда Трампа, окривио за одлуку којом је Врховни суд поништио то право – рекавши, не именујући га, да се хвали тиме.

"Сви који се хвале укидањем права на прекид трудноће – не знају ништа о моћи жена", подсетивши како је та одука утицала на исход конгресних избора на половини мандата актуелне администрације 2022.

Предложио је да се најбогатији грађани више опорезују, тврдећи да би тај новац могао да се користи за смањење федералног дефицита и финансирање федералних иницијатива.

"Адекватан порески закон је начин да инвестирамо и чинимо ову земљу великом. Да се допринесе здравственој заштити, образовању, одбрани и још много чему", рекао је Бајден.

"Ниједан милијардер не би требало да плаћа мањи порез од учитеља, радника или медицинске сестре", поручио је амерички председник.

Бајден је поновио позив Конгресу да усвоји законе који ће пооштрити прописе за ношење оружја - укључујући забрану шаржера великог капацитета и великих аутоматских пушака.

Бајден се током говора осврнуо на проблеме са имиграцијом – изневши критике на рачун бившег председника Трампа.

"Нећу демонизовати имигранте говорећи о њима као о отрову наше земље. Нећу раздвајати породице, нити забрањивати приступ људима због вере, као што је то чинио мој претходник. За разлику од њега – знам ко смо ми, нација која црпи из прошлости и будућности”, рекао је Бајден.

Он је, у оптимистичном тону при крају обраћања, говорио о способности да предводи земљу – алудирајући на своје године у контексту забринутости дела јавности која сматра да је престар за обављање те функције.

"Оптимиста сам. Стварно јесам. Оптимиста сам. Питање са којим се суочава наша нација није колико смо стари, већ колико су старе наше идеје?”, рекао је он.

"Знам да можда не изгледа тако, али међу вама сам већ неко време. Када дођете у моје године, одређене ствари постају јасније него икад", рекао је Бајден који је најстарији председник у америчкој историји.

(Бета, 03.08.2024)

Повезане вести »

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »