BBC vesti na srpskom

Olimpijske igre u Parizu 2024: Ruski i beloruski sportisti ne mogu da učestvuju u ceremoniji otvaranja Igara

MOK je kritikovao Rusiju zbog namere da organizuje Igre prijateljstva u septembru ove godine.

BBC News 20.03.2024
Olympic flag and Russian flag
Reuters
Ruski i beloruski sportisti suspendovani su iz raznih takmičenja posle početka ruske invazije na Ukrajinu februara 2022.

Ruski i beloruski sportisti neće moći da učestvuju na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara 2024. u Parizu, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Sportisti iz obe zemlje su pod zabranom od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Ipak, sportisti iz Rusije i Belorusije koji se kvalifikuju za Olimpijske igre ovog leta mogu da se takmiče kao neutralni.

Odluka da li će oni učestvovati na ceremoniji zatvaranja Igara biće doneta naknadno.

MOK je rekao da neće ruski i beloruski sportisti neće biti deo ceremonije otvaranja pošto nastupaju individualno, ali će im „biti pružena prilika da dožive događaj".

Za sada se za Olimpijske igre u Parizu kvalifikovalo 12 ruskih i sedam beloruskih sportista.

Na Igrama u Parizu oni će ovog leta moći da učestvuju, ali bez zastava, amblema ili intoniranja himni Rusije i Belorusije u slučaju da osvoje zlatnu medalju u nekom sportu.

U međuvremenu, MOK je saopštio i da je plan Rusije da bude domaćin Igara prijateljstva „ciničan pokušaj Moskve da politizuje sport".

Rusija želi da organizuje Igre prijateljstva u septembru ove godine, ali je MOK to ocenio kao „očigledno kršenje Olimpijske povelje i raznih rezolucija Ujedinjenih nacija".

Prve Igre prijateljstva organizovali su Sovjetski Savez i još osam zemalja nakon što su bojkotovali Olimpijske igre 1984. u Los Anđelesu.

„Ruska vlada je pokrenula veoma intenzivnu diplomatsku ofanzivu ... kontaktirajući vlade širom sveta, a pritom namerno zaobilaze sportske organizacije u tim zemljama", saopštio je MOK.

„To je ciničan pokušaj Ruske Federacije da politizuje sport", dodaje se.

MOK je optužio ruske vlasti i za „potpuno nepoštovanje globalnih antidoping standarda i integriteta takmičenja".

Međunarodni olimpijski komitet je istakao i „nepotrebne pritiske" sa kojima bi se sportisti mogli suočiti ako budu primorani da učestvuju na Igrama prijateljstva, navodeći da bi mogli da budu u opasnosti da budu „iskorišćeni kao deo političke propagandne kampanje".

Prošle nedelje, Svetska antidoping agencija (Vada) izrazila je zabrinutost zbog neodobrenih sportskih događaja.

Vada je saopštila i da se Igre prijateljstva neće održati pod Svetskim antidoping kodeksom, što bi, ocenjuje, moglo da „ugrozi zdravlje" sportista.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 03.20.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »