Netanjahu: Uskoro plan za evakuaciju Palestinaca iz grada Rafe

Beta 20.03.2024

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas najavio da će "uskoro odobriti plan za evakuaciju civilne populacije iz ratne zone".

Netanjahu je u video-saopštenju, objavljenom dva dana posle telefonskog razgovora s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, rekao da ceni Bajdenovu podršku i da ga je Bajden zamolio da predstavi predloge za humanitarnu pomoć i druge aspekte rata.

Izraelski lider je podsetio da je operativni plan za ofanzivu na Rafu već odobren.

"Dok se pripremamo da uđemo u Rafu što će potrajati izvesno vreme, mi nastavljamo da dejstvujemo svom snagom. Nastavljamo da operišemo u Kan Junisu, u centralnim logorima, radi eliminacije i hvatanja visokih zvaničnika Hamasa, kao što smo upravo uradili u bolnici Šifa dok smo eliminisali stotine terorista" -  rekao je Netanjahu.

"Kao što sam više puta obećao, odlučni smo da postignemo apsolutnu pobedu i postići ćemo je" - dodao je predsednik Vlade Izraela, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu ne odustaje od kopnene ofanzive na Rafu gde se sklonilo više od polovine dvomilionskog stanovništva Gaze od sukoba u drugim područjima, a Bajden ga upozorava da mora zaštititi civile.

Premijer Izraela je u utorak rekao poslanicima izraelskog parlamenta (Kneseta) da je američkom predsedniku "krajnje jasno" objasnio da je odlučan da "završi eliminaciju bataljona u Rafi i da nema drugog načina da se to uradi" osim kopnene ofanzive.

Savetnik Bele kuće za državnu bezbednost Džejk Saliven je izjavio da Vašington samtra da bi napad na Rafu bio greška i da Izrael može da svoje ciljeve postigne drugim sredstvima.

(Beta, 03.20.2024)

Povezane vesti »

Komentari

Svet, najnovije vesti »