Sirijske demokratske snage upozoravaju da Islamska država i dalje predstavlja ozbiljnu opasnost

Beta 23.03.2024

Islamska država (IS), iako vojno poražena, i dalje predstavlja veliku opasnost širom sveta - saopštile su danas Sirijske demokratske snage (SDF), opozicioni vojni savez koji predvode Kurdi uz podršku SAD.

Upozorenje je objavljeno na petu godišnjicu poraza IS u Siriji i samo nekoliko sati posle terorističkog napada u Moskvi sa više od 270 mrtvih i ranjenih, za koji je IS preuzela odgovornost. 

U saopštenju SDF se navodi da IS kao "teroristička organizacija i dalje predstavlja veliku opasnost za naš region i svet" i "nastoji da se obnovi kroz 'ćelije spavača' pokušavajući da oživi svoje snove o vraćanju kontrole nad nekim oblastima".

I pored toga što je vojno pobeđena, "ćelije i spavači IS", kao i njeni saveznici u Africi i Aziji i dalje izvode smrtonosne napade u Siriji i susednom Iraku.

SDF kaže da u cilju potpunog iskorenjivanja IS mora da se iskoreni "njeno ideološko leglo".

SDF traži međunarodnu pomoć za rešavanje sudbine 10.000 zarobljenih boraca IS koje drži u više desetina zatvorskih centara na severoistoku Sirije, među kojima i oko 2.000 stranih boraca čije su matične države odbile da ih prime natrag.

SDF nadgleda 45.000 članova porodica boraca IS, uglavnom žena i dece u velikom logoru al-Hol. Veliki broj tih su zagrižene pristalice IS i u logoru zato povremeno ima nasilja, te kaže da da je taj lokor "tempirana bezbednosna bomba".

(Beta, 03.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »