"Srbija je zainteresovana, ali su joj potrebni ljudi, novac i znanje": Stručnjaci za "Blic TV" o budućnosti nuklearnog programa u našoj zemlji (video)

Blic 24.03.2024
"Srbija je zainteresovana, ali su joj potrebni ljudi, novac i znanje": Stručnjaci za "Blic TV" o budućnosti nuklearnog…

Hoće li u Srbiji opet oživeti nuklearni program? Da se volja za tim polako formira – jasno je iz izjava državnih zvaničnika koje smo poslednjih godina nekoliko puta čuli. I na upravo održanom samitu u Briselu – predsednik Srbije ponavlja: Srbija je zainteresovana za razvoj u ovoj oblasti, ali su joj potrebni novac, ljudi, znanje. I ne smo to – potrebna joj je i promena zakona, ukidanje moratorijuma i promena preovlađujućeg stava građana.

"U cilju naučno-istraživačkog rada iz oblasti fizike, osnovan je pri Predsedništvu Savezne vlade Institut za fiziku kao samostalna ustanova sa sedištem u Beogradu", pisala je "Politika" 24. januara 1948. godine. I tako je u predvečerje Hladnog rata u tadašnjoj, ni istoku ni zapadu pripadajućoj i neutralnoj SFRJ počeo razvoj nuklearnog programa, a samo deceniju kasnije 1958. godine prvi reaktor bio je spreman. Datuma 17. maja Josip Broz Tito uključio je kontrolni

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »