Dodik: Boriću se do kraja, BiH nema budućnost, RS će morati da odluči o svom statusu

Beta pre 30 dana

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je cilj svih pritisaka na RS njeno obesmišljavanje, slabljenje i prisiljavanje da prihvati nametnute odluke.

On je istako da su svi potezi vlasti RS usmereni ka očuvanju Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti ovog bh. entiteta, dodavši da neće odustati od odbrane Republike Srpske i srpskog naroda i da nikad neće žrtvovati interese RS zbog ličnog komoditeta.

"Neću odustati, ma kako će se to odraziti na mene. Neću stati, idem do kraja da se borim, ma kako se to odrazilo na mene lično. Ako vidim da RS ima problem, ja ću pitati narod na referendumu šta i kako dalje", kazao je Dodik u svom obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Prema njegovim rečima, doći će trenutak kada će RS morati da odluči o svom daljem statusu.

Nametanje odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmenama Izbornog zakona BiH ocenio je kao zabijanje "noža u leđa" u BiH, ocenivši da će "vađenje tog noža biće veoma bolno".

To je urađeno da se dodatno ponizi RS, najavljujući da će nastaviti da vodi politiku koja isključivo odgovara Republici Srpskoj.

"SAD, Velika Britanija i Nemačka su kolonizatori, uzurpatori i udruženi kriminalni poduhvat rušenja ustavnog poretka u BiH. Vode hibridni rat i protiv RS i Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića", kazao je Dodik.

Optužio ih je da čine sve da destabilizuju Srbiju i učine je "lakim plenom" za sprovođenje svoje politike, ne poštujući međunarodno pravo i potpisane sporazume u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova.

Dodik je ove zemlje optužio da uz pomoć dela opozicije i nevladinih organizacija i medija u RS vode "obojenu revoluciju" protiv ovog entiteta.

U svom obraćanju Dodik je negirao da se u Srebrenici desio genocid, a optužio je i Ustavni sud BiH i strane sudije u njemu da rade protiv Republike Srpske.

Ocenio je i da su Tužilaštvo i Sud BiH "mesto terora prema RS i Srbima", tražeći da Narodna skupština RS to usvoji kao "istorijski termin".

Naveo je i da je pred početak sednice parlamenta dobio poruku da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit uputio pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju u kojem Šmit traži sastanak s njim (Dodikom), dodavši da patrijarh "zna šta on misli o Šmitu".

Dodik je ponovio da BiH "nije ustavna zemlja" niti je zemlja koja ima budućnost, ocenivši da je najbolji način da strane u BiH "sednu i mirno se raziđu", navodeći da Bošnjaci objektivno "mogu da žive na 25 posto svoje teritorije i da im ne treba više".

"Jedini cilj Bošnjaka-muslimana je da unište RS centralizacijom BiH i raseljavanjem Srba, dok bi one koji ostanu u BiH stavili pod svoj jaram. Bošnjacima ne verujemo i s njima više ne možemo surađivati", kazao je Dodik.

U Banjaluci se održava posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se razmatra trenutna bezbednosna i politička situacija u svetu i njen uticaj na Republiku Srpsku.

(Beta, 03.28.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »