Đilas (SSP): Razgovor s vlastima samo o implementaciji preporuka ODIHR o izbornim uslovima

Beta pre 29 dana

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je kazao da ta stranka želi da razgovara s vlastima o implementaciji preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u vezi izbornih uslova, te da zato nije bila na današnjem sastanku kod predsednice parlamenta Ane Brnabić.

Đilas, čiji SSP je deo koalicije "Srbija protiv nasilja", je za "Euronews Srbije" kazao da je njihov zahtev jednostavan i preciziran i saopšten u parlamentu a da je današnji sastanak kod Brnabić bio tehnički.

Prema njegovim rečima, mogla je predsednica parlamenta "da pozove na kafu kod sebe ili u restoran - ista bi situacija bila".

"Želimo da razgovaramo sa predstavnicima vlasti oko toga kako će biti implementirane preporuke iz izveštaja ODIHR u svim oblastima koje su navedene", kazao je.

Kako je ocenio, ovo danas (kod Brnabić) je bio tehnički sastanak gde je trebalo da se razgovara navodno o mestima zamenika predsednika (skupštinskih) odbora za opoziciju".

Podsetio je na raniji stav SSP i stranaka sa liste "Srbija protiv nasilja" da neće mesta ni predsednika skupštinskih odbora a ni mesta potpredsednika skupštine.

"Uzimamo mesta u odborima jer pripadaju strankama na osnovu građana koji su glasali .... ovo danas nije bila tema, tema je ponedeljak i poziv na Kolegujum", kazao je Đilas.

Iz skupštine Srbije je ranije saopšteno da je predsednica parlamenta Ana Branbić sazvala za 1. april prvi sastanak skupštinskog kolegijuma a koga čine i šefovi poslaničkih grupa i njihovih zamenika.

Na dnevnom redu, kako je saopšteno, biće konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Lider SSP je naveo da bi tu tema trebala da bude "nešto nalik onome što smo predložili", te dodao da sutra koalicija "Srbija protiv nasilja" zauzeti konačan stav o tome.

Ponovio je da je stav SSP da bi bilo logično da opozicija ode na taj sastanak.

"Stav SSP sam već rekao i da bi, s obzirom da smo se (ranije) obratili i predsednici skupštine i premijeru, kod god da je to, da bi bilo logično da se odazovemo tom pozivu", kazao je.

Kako je kazao, na tom sastanku bi opozicija mogla da vidi da li postoji mogućnost da bude pokrenut "neki razgovor i da se dođe do nekog rešenja".

Đilas je rekao i da su spremni da ne izađu na beogradske izbore, ukoliko ne budu bile prihvaćene preporuke ODIHR-a i ukoliko izborni uslovi ne budu onakvi, da mogu da kažu da su to pravi izbori.

"Iskreno da vam kažem, ne vidim kako da tog 2. juna, kad oni hoće da održe beogradske izbore, može sve to da se prihvati, primeni i da ima konkretne posledice po rezultat izbora 2. juna", kazao je on.

Smatra da je rešenje da svi izbori treba da budu održani na jesen.

"Mislim da je rešenje da ako zaista neko hoće da reši ovu izbornu krizu u kojoj se nalazimo, da je rešenje da se svi izbori - lokalni, i za Beograd, ali i za ostale delove Srbije, koji treba da se održe za gradove i opštine, održe istog dana i da se održe na jesen, da bi mogli da sve ono što ODIHR tražio od vlasti u Srbiji, zaista primeni", kazao je Đilas.

Kazao je, kako piše na sajtu "Euronevs Srbija" i da na sledeće izbore opozicija treba da izađe u jedinstvenoj koloni.

"Ja stojim iza toga, i moje kolege, i Marinika (Tepić), i Borko (Stefanović), i Mila Popović su to više puta izneli, i sam Vladimir Obradović, da na sledeće beogradske izbore treba da izađemo u jednoj koloni, svi koji su protiv ove vlasti", kazao je on.

Kako je naveo, to treba da bude jedinstvena kolona.

" U toj koloni treba da budu i kolege iz koalicije NADA, i iz SDS Borisa Tadića, i Dveri, svi oni koji su sigurno opozicija, da budu jedna lista", rekao je Đilas.

(Beta, 03.29.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »