Kineske granične luke imaće 1,78 miliona ulazaka i izlazaka dnevno tokom festivala Ćingming

Beta 04.04.2024

Očekuje se da će kineske granične luke ostvariti u proseku 1,78 miliona dolaznih i odlaznih putovanja dnevno, što je porast od 74,5 odsto na godišnjem nivou, tokom predstojećeg festivala Ćingming, proističe iz prognoze koju je objavila Nacionalna administracija za imigraciju (NIA) 1. aprila.

Veliki međunarodni aerodromi u Kini će imati stalan broj prekograničnih dolazaka i odlazaka, sa dnevnim prosekom od 35.000 na međunarodnom aerodromu u Pekingu, 84.000 na međunarodnom aerodromu Pudong u Šangaju i 41.000 na međunarodnom aerodromu Guangdžou Baijun, navodi NIA, prenela je Sinhua.

U međuvremenu, kopnene luke koje povezuju kinesko kopno sa Hong Kongom i Makaom, kao i luke za direktne letove između kopna i Tajvana, imaće primetan veći broj putovanja koje će ostvariti stanovnici Hong Konga, Makaa i Tajvana koji se vraćaju u prapostojbinu u matici da za vreme praznika odaju počast svojim precima.

Među ovim lukama, procenjuje se da luka Gongbei u gradu Džuhaju i luka Luohu u gradu Šendžen obavljaju 337.000 odnosno 225.000 graničnih ulazno-izlaznih putovanja na dnevnom nivou.

Festival Ćingming, ili Dan čišćenja grobnica, ove godine pada u četvrtak. To je tradicionalni kineski praznika kada se odaje počast pokojnicima i vreme  obožavanja predaka.

(Beta, 04.04.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »