Obeležena godišnjica bombardovanja Narodne biblioteke

Beta 05.04.2024

Godišnjica bombardovanja Narodne biblioteke obeležena je danas na Kosančićevom vencu u Beogradu, gde je ta ustanova bila pre uništenja nacističkim bombardovanjem 6. aprila 1941. godine.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo kazao je da se pre 83 godine na tom mestu dogodio "zločin protiv mašte i zločin protiv sećanja".

"Ruski pisac Mihail Bulgakov napisao je da rukopisi ne gore. Nažalost, gore. Tog dana je više od 500.000 nestalo. Nestalo je i 1.500 rukopisnih knjiga od 12. do 17. veka", rekao je Pištalo.

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin izrazio je žaljenje zbog toga što su stotine nemačkih aviona bombardovale Jugoslaviju i što je tom prilikom uništena i biblioteka.

On je rekao da je nemoguće vratiti vreme, ali da je to bio zločin u kom je uništena riznica znanja i da tako nešto nikada ne sme da se ponovi.

Obeležavanju ove godišnjice je prisustvovala ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, a okupljeni su položili vence i ostavili knjige na mestu uništene biblioteke.

Novu zgradu Narodna biblioteka Srbije dobila je 6. aprila 1973, na Vračarskom platou, gde se i sada nalazi, a prvu počasnu člansku kartu u novootvorenom zdanju dobio je nobelovac Ivo Andrić.

(Beta, 04.05.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »