Izrael povlači neke trupe iz južne Gaze

Beta 07.04.2024

Izraelska vojska je danas saopštila da povlači neke svoje trupe sa juga pojasa Gaze koje će se pregrupisati i pripremiti za buduće operacije dok će značajan broj ostati negde drugde u toj palestinskoj emklavi.Tim činom je broj izraelskih vojnika u pojasu Gaze sveden na najniži nivo od početka rata pre tačno šest meseci.

Izrael je najavio da će izvršiti kopnenu ofanzivu na južni grad Rafu koji se smatra za poslednje uporište Hamasa, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas na sednici svoje vlade da pobeda znači "eliminaciju Hamasa u celom pojasu Gaze, uključujući i Rafu". 

Međutim trenutno Rafa pruža utočište za oko 1,4 miliona ljudi, gotovo polovinu selokupnog stanovništva pojasa Gaze, stoga je najava kopnene izraelske ofanzive izazvala negodovanje u međunarodnoj zajednici, SAD su zahtevale da vide kredibilan plan za zaštitu civila. 

UN i njihovi partneri sada upozoravaju na "neminovnu glad" za više od milion ljudi u Gazi dok humanitarni radnici pozivaju Izrael da ublaži ograničenja na isporuku pomoći kopnom, što je jedini način da se zadovolje rastuće potrebe za tamošnje stanovništvo.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je za američku televiziju ABC da SAD veruju da se delimično povlačenje izraelske vojske radi "zapravo samo o odmoru i osposobljavanju ovih trupa koje su na terenu već četiri meseca i ukazuje na to da će ove trupe biti kasnije upotrebljene na drugom mestu".

Očekuje se da će danas u Kairu biti nastavljeni pregovori u potrazi za prekidom vatre u zamenu za oslobađanje talaca. 

Izraelska delegacija koju predvodi šef obaveštajne agencije Mosad David Barnea trebalo bi da otputuje za Kairo, rekao je izraelski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

(Beta, 04.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »