Redak primer demonstracija u Rusiji - zbog poplava duž reke Ural kod granice sa Kazahstanom

Beta pre 24 dana

Stanovništvo grada Orsk u Rusiji danas je izašlo da protestuje - što je vrlo redak prizor u ovoj zemlji - nakon što je urušavanje brane na reci Ural izazvalo poplave u regionu Orenburg kraj granice sa Kazahstanom.

Stotine ljudi su se okupile ispred vladine zgrade u Orsku, javlja ruska agencija Tass, a video snimci na ruskim društvenim mrežama pokazuju učesnike protesta kako izvikuju: "Putine, pomagaj" i "Sramota!"

Ruski predsednik Vladimir Putin oštro se razračunava sa svakim oblikom protivljenja njegovoj vlasti otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, u februaru 2022. godine.

Nabujala reka Ural primorala je u Orenburgu više od 4.000 ljudi, uključujući 885 dece, da se evakuišu, saopštila je juče lokalna vlada.

Tass je javio da je oko 10.000 kuća poplavljeno, od čega 7.000 samo u Orsku, i da vode u ovom gradu nastavljaju da rastu.

Rusija je proglasila federalno vanredno stanje u Orenburgu a sprema se da to učini za poplave u još tri regiona, javljaju državni mediji.

Tass je javio da je guverner Orenburga Denisa Pasler posle protesta obećao evakuisanima po 10.000 rubalja mesečno (oko 108 dolara) u narednih šest meseci.

Regionalna vlada procenjuje štete od poplava na oko 21 milijardu rubalja (227 miliona dolara).

Poplave su dovele do pucanja brane u petak, a Orsk je podneo najveći teret posledica.

Ruske vlasti su pokretnule istragu u vezi sa kršenjem zakona o izgradnji u slučaju brane koja je popustila.

(Beta, 04.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »