BIRODI optužio predsednicu Skupštine Srbije da ih diskriminiše

Beta pre 22 dana

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je danas optužio predsedenicu Skupštine Srbije Anu Brnabić da ih diskriminiše, time što ih nije pozvala na skupštinski sastanak o unapređenju izbornih uslova.

Brnabić je juče pozvala sve poslaničke grupe na razgovor u četvrtak, o primena preporuka ODIHR-a o unapređenju izbornog procesa, kao i organizacije civilnog društva - CESID, CRTA, Transparentnost Srbija i Međunarodni partneri Srbije.

BIRODI je u saopštenju naveo  da je "Brnabić, posle iznetih neistina i etiketa", time što ih nije pozvala na sastanak o izbornim uslovima "učinila  svojevrsnu diskriminaciju". Najavio je i da će se "zbog postupka predsednice Narodne skupštine obratiti Poverenici za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitniku građana.

"Imajući u vidu preporuku ODIHR-a da proces unapređenja izbornog procesa mora biti inkluzivan, BIRODI se već obratio OEBS Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava u Varšavi, Delegaciji Evropske komisije u Beogradu i Misiji OEBS-a  u Srbiji", navodi se u saopštenju. 

BIRODI je podsetio da monitoriše medije od 2012, a od 2016. izborno javno mnjenje, te da su na poziv ODIHR-a dva puta predstavljali nalaze monitoringa na konferencijama te organizacije u Varšavi.

(Beta, 04.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »