Konaković: Neprimereno da Bećirović skup Bošnjaka iz regiona poredi sa Srednjim vekom

Beta pre 27 dana

Ministar spoljnih poslova BiH i predsednik stranke Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković izjavio je da smatra neprimerenom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića (SDP) da je najavljeni skup bošnjačkih predstavnika "po srednjovekovnom modelu".

"Naše okupljanje ni na koji način ne derogira institicije BiH, niti im umanjuje značaj" - napisao je Konaković na Fejsbuku.

Potvrdio je da će taj skup biti u petak u Sarajevu i da će doći veliki broj pozvanih, a "vi koje ovaj skup nervira, treba da znate da je prvi i da će ih biti još" - poručio je Konaković.

Napisao je da će "svakim atomom energije raditi na daljem jačanju državnih institucija"i s "jednakim žarom se boriti za očuvanje identiteta svog naroda, jer to dvoje može i ide zajedno".

Bećirović je danas izjavio da odnose među državama treba uređivati kako priliči susedima i članicama UN, a ne na etničkoj osnovi.

"Zato formula za budućnost nisu srpski, hrvatski, bošnjački ili neki drugi sabori, već isključivo poštovanje međunarodnog prava i međudržavna saradnja na ravnopravnim osnovama", naglasio je Bećirović.

Dodao je da je za političare u BiH i regionu veoma važno da razlikuju pravno-političku dimenziju odnosa među nezavisnim i mešunarodno priznatim suverenim državama, od kulturno-istorijske i etničko-religijske dimenzije mešudržavne komunikacije naroda.

(Beta, 04.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »