Dačić izneo zabrinutost šefici UNMIK-a zbog poteza Prištine i situacije na Kosovu

Beta pre 17 dana

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas u Beogradu izneo zabrinutost šefici Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade (Caroline Ziadeh) zbog nedavnih jednostranih poteza Prištine i bezbednosne i političke situacije na Kosovu - saopštilo je njegovo ministarstvo.

Na sastanku povodom redovne sednice Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a, najavljene za 22. april, Dačić koji je i prvi potpredsednik odlazeće Vlade, rekao je da se Srbija zalaže za smanjenje napetosti, očuvanje mira i poštovanje ranije postignutih dogovora u dijalogu sa Prištinom, navodi se u saopštenju.

Ukazao je da Priština još nije primenila dogovor postignut u Briselu 2013. godine uz posredovanje EU, koji predviđa uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Dačić i Zijade su, kako se navodi, "razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji i atmosferi pojačanih tenzija koje Priština kontinuirano stvara sa ciljem daljeg proterivanja srpskog stanovništva".

Zijade, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kazala je da UN u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU i pozvala aktere da se konstruktivno angažuju na ispunjavanju prihvaćenih obaveza - prenelo je Ministarstvo.

Ona je zahvalila Srbiji za podršku radu i zbog otvorenosti za saradnju sa UNMIK-om, kao i zbog kontinuirane podrške u vezi s nastavkom nesmanjenih aktivnosti te misije na terenu.

Zijade je u Beogradu razgovorala i s direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petrom Petkovićem i s predstavnicima diplomatskog kora.

(Beta, 04.12.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »