Popović (SSP): Beograd nabavlja tramvaje po skoro duplo većoj ceni od Rima, Praga i Luksemburga

Beta pre 18 dana

 Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović izjavila je danas da je u gradskom tenderu cena jednog tramvaja za više od 2,2 miliona, ili 67 odsto, skuplja u odnosu na cenu koju grad Rim plaća za jedan CAF tramvaj sa pet godina održavanja.
"Cena u objavljenom tenderu po jednom tramvaju iznosi 5,5 miliona evra, što je više i od cene tramvaja koji je platio Prag ili što je platio Luksemburg, koji su takođe platili svoje tramvaje 3,3 miliona evra", rekla je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je naglasila da su 2009. godine, za vreme dok je Dragan Đilas bio gradonačelnik Beograda, "kupljeni najmlađi beogradski tramvaji", kada je cena po tramvaju bila 2,12 miliona evra sa PDV-om, uračunatim rezervnim delovima i obukom, od čega je, prema njenim rečima, 75 odsto vrednosti nabavke bilo plaćeno iz budžeta, a samo 25 odsto iz kredita.

"Pa kako je moguće da sada, kada je budžet duplo veći nego 2012. godine, Beograd ovu vrlo upitnu javnu nabavku plaća iz kredita u celosti? Da stvar bude još neverovatnija, pitanje je da li su uslovi iz tendera takvi da svi proizvođači mogu da dostave svoju ponudu", kazala je Popović.

Istakla je da je "nakon jedne decenije Srpske napredne stranke (SNS) na vlasti, u kojoj nije kupljen nijedan tramvaj, i poništenog tendera za kupovinu tramvaja prošle godine, apsolutno neophodno da GSP kupi nove tramvaje", ali da Beograd treba da dobije tramvaje po ugledu na evropske gradove, i po normalnoj, uobičajenoj tržišnoj ceni.

"Posle smene vlasti u Beogradu, koju SNS pokušava da zadrži krađom, svi poslovi koje je radila ova vlast će biti ispitani i utvrdiće se gde su otišle naše pare", zaključila je Popović.

(Beta, 04.12.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »