Премијер Црне Горе и владајуће странке поздрављају хапшења Катнића и Лазовића

Бета 14.04.2024

Премијер Црне Горе Милојко Спајић поздравио је данас хапшење бившег високог полицијског функционера Зорана Лазовића и некадашњег главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића.

"Ове акције сведоче о степену инфилтрације организованог криминала у институције система, које су створене за време бивших власти. Зато је јако важно да актуелна Влада кроз стварање законских и практичних услова - прави јасан дисконтинуитет од некадашње праксе и суштински начини нашу земљу европском - односно слободном од пошасти криминала и корупције који нас прате деценијама", написао је Спајић на мрежи КС. Додао је да свака грана власти мора да ради свој посао са мотивом да се кроз ефикасну сарадњу долази до заједничког циља. "Те - за професионалан и јако одговоран рад СДТ, Влада и надлежне управе, ће наставити да обезбеђују адекватну подршку, како би се владавина права примењивала ефикасно и у пуној мери", навео је Спајић. Јутрошња хапшења поздравили су и потпредседник Владе Алекса Бечић, министар унутрашњих послова данило Шарановић и владајуће политичке странке. Ко су Катнић и Лазовић? Миливоје Катнић, који је јутрос ухапшен, био је главни специјални тужилац Црне Горе од 2015. до 17. фебруара 2022. када га је Тужилачки савет, након контроверзних измена закона разрешио те функције због тога што је стекао услове за одлазак у старосну пензију. Специјално полицијско одељење, по налогу Специјалног државног тужилаштва (СДТ), ухапсило је Катнића и бившег високог полицијског фунционера Зорана Лазовића, због основане сумње да су учинили кривична дела стварање криминалне организације и злоупотреба службеног положаја. У првој години руковођења СДТ-ом, Катнић је био хваљен јер је издао налог за хапшење бившег високог функционера Демократске партије социјалиста (ДПС) Светозара Маровића, који је касније признао да је био шеф будванске криминалне групе која је оштетила државу за више десетина милиона евра.

Након што је са СДТ-ом потписао два споразума о признању кривице, Маровић је излазак из притвора искористио за одлазак у Београд, где се и сада налази. Катнић је био главни тужилац у случају покушаја тероризма и "државног удара" 2016. чијом су оптужницом обухваћени руски и српски држављани, као и лидери проруског Демократског фронта - садашњи председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић и посланик Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије, чланице владајуће коалиције. Првостепеном пресудом су сви били осуђени на вишегодишње казне затвора, али је Апелациони суд накнадно процес вратио на почетак. Међу оптуженим су и тадашњи лидери Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић и актуелни шеф парламента Андрија Мандић. Катнић је у делу јавности често оптуживан да ради у корист ДПС-а. Зоран Лазовић, је до марта 2021. године, када је смењен, био шеф сектора Управе полиције за борбу против организованог криминала. Иако је свој радни век провео у полицији, у делу јавности је помињан као "сива еминенција" црногорских снага безбедности, али и због веза са криминалним клановима. Његов син Петар Лазовић, бивши службеник Агенције за националну безбедност, је скоро две године у притвору у Спужу, надомак Подгорице, где чека почетак суђења. Ухапшен је 18. јула 2022. након што је, како је тада саопштило СДТ, у списима Еуропола који су им достављени, означен као припадник "Кавачког клана", који се доводи у везу са међународним шверцом кокаина. Окривљени Лазовић, бивши службеник Агенције за националну безбедност, ухапшен је у јулу 2022. по налогу Специјалног државног тужилаштва (СДТ), које му на терет ставља стварање криминалне организације, шверц дроге и оружја. Петар Лазовић понудио је јемство од 9,3 милиона евра за излазак из притвора што је највеће јемство у историји црногорског правосуђа, које је суд одбио. Црногорско тужилаштво је у претходне две године спровело серију хапшења бивших челника правосудних институција и полиције. Оптужнице и судски процеси се воде против бивше председнице Врховног суда Весне Меденице, бивших директора полиције Веселина Вељовића и Славка Стојановића, заменика директора полиције Дејана Кнежевића, Катнићевог помоћника у Специјалном тужилаштву Саше Чађеновић и других. Хапшење Катнића и Лазовића поздравили су представници власти у Црној Гори.  

(Бета, 04.14.2024)

Повезане вести »

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Балкан, најновије вести »