U Hrvatskoj prepodne znatno veća izlaznost nego na parlamentarnim izborima pre četiri godine

Beta pre 13 dana

U Hrvatskoj je prepodne na birališta izašlo znatno više birača nego na parlamentarnim izborima pre četiri godine, objavila je danas Državna izborna komisija.

Na izborima za 11. saziv Sabora Hrvatske, do 11.30 glasalo je 24,18 odsto birača ili njih nešto manje od 750.000.

Pravo glasa ima oko 3, 7 miliona birača, od kojih u Hrvatskoj oko 3,51 miliona.

Na pojedinim biračkim mestima u Zagrebu stvaraju se redovi, posebno na biračkom mestu na kojem glasaju oni bez prebivališta u Zagrebu.

Na prošlim parlamentarnim izborima u julu 2020. na birališta je do 11.30 izašlo 18,09 odsto birača, odnosno njih oko 620.000. To je bilo manje za oko 20.000 u odnosu na izbore za poslanike 2016, objavila je Državna izborna komisija.

Izlaznost na poslednjim parlamentarnim izborima pre četiri godine, u jeku pandemije koronavirusa, bila je 46,9 odsto.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ove godine neočekivano je odredio sredu za dan izbora. Izbori su dosad uglavnom bili nedeljom, osim izbora 2000. kada su bili u ponedeljak.

U Hrvatskoj će birališta biti otvorena do 19 časova, kada završava izborna tišina. U inostranstvu se glasa dva dana, u utorak i sredu.

Nacionalne televizije najavile su da će odmah po zatvaranju biračkih mesta objaviti rezultate prvih izlaznih anketa.

Reč je o jednim od najneizvesnijih parlamentarnih izbora zahvaljujući predsedniku Zoranu Milanoviću koji je neočekivanom najavom da će biti kandidat za premijera opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) doveo u pitanje gotovo siguran treći mandat aktuelnom premijeru i predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreju Plenkoviću.

Milanoviću je Ustavni sud zabranio da se kandiduje jer nije podneo ostavku na mesto predsednika države, pa on nije kandidat za poslanika na listi SDP, ali je najavljeni kandidat za premijera SDP.

Predizborne ankete predviđaju da će HDZ biti uverljivi relativni pobednik, dok je koalicija levog centra „Reke pravde“ koju vodi SDP, na drugom mestu.

Iako analitičari daju veću prednost Plenkoviću da formira vladu, nijedna stranka neće to moći da učini samostalno, pa će formiranje vlade zavisiti o postizborni koalicijama. Najvažnije stranke levice i desnice najavile su uoči izbora da neće ulaziti u koaliciju s HDZ.

(Beta, 04.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »