Srbija danas otvara svoj Paviljon na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji

Beta pre 12 dana

Srpski paviljon danas će biti otvoren na 60. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti Bijenala u Veneciji, gde će biti prikazana autorska izložba Aleksandra Denića - "Exposition Coloniale", saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ministarstvo je navelo da Denić kroz tu izložbu ukazuje na posledice kolonijalne ere i da taj istorijski kontekst predstavlja "polaznu tačku autorovog istraživanja njenih tekovina i njihovog trajnog uticaja na kulturne podele i društvena raslojavanja".

"Kroz svoja umetnička iskustva u pozorištu, Denić koristi sposobnost da, upotrebom vizuelne naracije, kroz strukture simbola dopre do kompleksnih i neuralgičnih pitanja", navodi se u saopštenju.

Komesar Paviljona Srbije je direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, a kustos izložbe "Exposition Coloniale" istoričarka umetnosti Ksenija Samardžija.

Naziv 60. međunarodne umetničke izložbe Bijenala u Veneciji "Stranci svuda" (Stranieri Ovunque) izvučen je iz serije radova koju je 2004. godine pokrenuo kolektiv iz Pariza i Palerma Kler Fonten.

Kustos izložbe je Adrijano Pedrosa iz Brazila, umetnički direktor Muzeja umetnosti u Sao Paolu, a 60. Bijenale umetnosti u Veneciji otvara se 20. aprila i traje do 24. novembra 2024.

(Beta, 04.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Kultura, najnovije vesti »