Lutovac: Dogovoreno da osobe koje su nedavno menjale prebivalište neće glasati na novoj adresi

Beta pre 10 dana

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je nakon sastanka Radne grupe kojom je predsedavala Ana Brnabić u Skupštini Srbije, da je postignut načelan dogovor da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih osam ili 12 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.

On je dodao da će dogovor biti formalizovan u okviru Radne grupe, kao i da se ovim konkretizuje načelno prihvaćen prvi zahtev opozicije koji se tiče biračkog spiska.

Predsednik DS je istakao da je ovaj dogovor postignut načelno i da to treba da realizuje Radna grupa za donošenje zakona o unapredenju izbornog procesa, koja će biti formirana u četvrtak.

"Ona treba da formalizuje ono što je načelni dogovor. Jedna varijanta je ono što smo mi i CRTA predložili, da oni koji su u poslednjih 12 meseci menjali prebivališta neće moći da glasaju na novim adresama, a vlast predlaže da to bude osam meseci i to će biti predmet razgovora koji treba da dovede do konačnog dogovora", rekao je Lutovac za Nova.rs.

On je naveo da su imali pregovore i oko revizije, kontrole i verifikacije biračkog spiska, kao i o nadležnostima i sastavu komisije koja će se njime baviti.

"Nije potpuni dogovor postignut, ali postoji mogućnost da to bude učinjeno narednih dana, a takođe je bitno da smo razgovorali i o medijima", naglasio je Lutovac.

Istakao je da će u petak biti održan sastanak sa predstavnicima RTS i Radio-televizije Vojvodine.

Sastanku su prisustvovali poslanici vlasti i opozicionih stranaka koje planiraju da izađu na izbore 2. juna, kao i predstavnici organizacija Crta i Transparentnost Srbije. Poslanici stranaka koje su protiv izlaska na izbore nisu došli na sastanak.

(Beta, 04.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »