U Skupštini konsultacije o formiranju radnih grupa za unapređenje izbornog procesa

Beta pre 10 dana

U Skupštini Srbije su oko 15 časova počele konsultacije poslaničkih klubova oko formiranja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa, kao i za uvid, kontrolu i reviziju biračkog spiska.

Na sastanak su, uz predsednicu parlamenta Anu Brnabić, došli poslanici vladajućih i opozicionih poslaničkih grupa, kao i predstavnici organizacija civilnog društva.

Prisutni su poslanici Zeleno-levog fronta Radomir Lazović i Biljana Đorđević, poslanici Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić i Đorđe Stanković, Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanica Ekološkog ustanka Danija Nestorović, poslanik Mi-Glas iz naroda Branko Pavlović i drugi.

Od poslanika vladajuće većine, prisutni su poslanici Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i Snežana Paunović, poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić, a na sastanku je i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Sastanku ne prisustvuju poslanici opozicionih Stranke slobode i pravde, Srbije centar i koalicije NADA koje su najavile da neće izaći na izbore 2. juna.

Na sastanku bi trebalo da bude reči o formatu i nadležnostima tih radnih grupa, a opozicija traži da deo radne grupe za birački spisak, uz vlast i opoziciju, budu i predstavnici civilnog sektora, kao i da ona ima izvršne nadležnosti.

Druga radna grupa trebalo bi da pripremi izmene zakona kako bi došlo do ispunjenja preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izbornim uslovima, koje je ta evropska institucija uputila nakon izbora održanih 17. decembra prošle godine.

Novi sastanak dolazi nakon što su poslanici ranije danas usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da lokalni izbori budu spojeni sa beogradskim izborima 2. juna.

(Beta, 04.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »