Indija glasala u drugoj fazi izbora, favorit vladajuća stranka

Beta pre 10 dana

Milioni Indijaca glasali su u petak uz umerenu izlaznost u drugom krugu višefaznih opštih izbora, dok je premijer Narendra Modi nastojao da podstakne glasače svojim brendom hinduističke nacionalističke politike.

Ljudi su stajoli u redovima ispred biračkih mesta dok je glasanje počelo u sedam sati ujutro i trpeli vruće letnje vreme s temperaturom do 42 stepena Celzijusa popodne.

Izborna vlast je u saopštenju navela da je oko 60,96 odsto od 160 miliona birača s pravom glasa glasalo u drugom krugu.

Ishod glasanja u petak biće ključan za Modijevu hinduistilku nacionalističku partiju "Bharatiia Džanata" (BJP) jer 88 izbornih jedinica u 13 država uključuje neka od njenih uporišta.

Većina anketa predviđa pobedu Modija i njegove BJP koja se suprostavlja širokom opozicionom savezu predvođenom "Indijskim nacionalnim kongresom" i moćnim regionalnim strankama.

Lider Kongresne stranke Rahul Gandi se po drugi put kandiduje pošto je poražen na izborima 2019. od Smriti Iranija, lidera BJP, u severnom indijskom gradu Ametiju - tradicionalnom uporištu porodice Nehru-Gandi.

Drugi istaknuti kandidati u drugoj fazi glasanja su Šaši Tarur iz Kongresne partije, popularna zvezda BJP Bolivuda Hema Malini i glumac Arun Govil koji je igrao ulogu hinduističkog poštovanog Lorda Rama u televizijskoj adaptaciji drevnog epa Ramajana 1987. godine.

Premijer Modi pozvao je ljude da u rekordnom broju glasaju "za jačanje demokratije".

Skoro 970 miliona glasača - više od 10% stanovnika sveta, bira 543 člana donjeg doma parlamenta na pet godina tokom postepenih izbora koji traju do 1. juna. Glasovi će se prebrojati 4. juna iz ukupno 28 država u Indiji.

Izlaznost u prvoj fazi glasanja 19. aprila procenjena je na oko 62% od 166,3 miliona birača s pravom glasa.

Izbori u Indiji 2019. su doneli najveću izlaznost birača u istoriji - 67,11 odsto. Sada se očekuje povećanje odziva u još pet predstojećih krugova glasanja.

Relativna apatija birača iznenadila je neke političke analitičare, ali oni kažu da je BJP i dalje lider.

"Za Modijevu stranku se očekuje da osvoji 400 od 543 mesta, ali izostaje skok popularnosti" - rekao je Pratap Bhanu Mehta, indijski politikolog u članku u dnevniku "Indijan Ekspres".

Kritičari premijera, priznatog hinduističkog nacionaliste, kažu da je indijska tradicija različitosti i sekularizma na udaru otkako je BPJ osvojila vlast pre deset godina. Optužuju tu stranku da neguje versku netoleranciju, a ponekad čak i nasilje. Stranka negira optužbe i kaže da njena politika koristi svim Indijcima.

Modi je izazvao ogromnu kontroverzu tokom vikenda kada je rekao da će Kongresna stranka, ako bude ponovo na vlasti, raspodeliti bogatstvo "infiltratorima" i "onima koji imaju više dece", očigledno misleći na muslimansku zajednicu.

Hindusi čine 80% od 1,4 milijarde stanovnika Indije, dok muslimani čine 14%, a hrišćani i Siki po 2%.

Lideri parlamentarnih partija sastali su se sa izbornim zvaničnicima i pozvali ih da istraže da li je Modijeva izjava prekršaj kodeksa ponašanja koji zabranjuje političarima da apeluju na glasače na osnovu kaste i verskih osećanja.

S druge strane BJP je izbornom odboru podnela žalbu protiv Gandija, optužujući tog opozicionog lidera da lažno tvrdi da se siromaštvo povećava i da "zabija klin" između severa i juga Indije na osnovu jezika i drugih razlika da bi izbore poremetio u svoju korist.

Izborna vlast je u četvrtak uvažila žalbe i tražila od predsednika dve stranke da do ponedeljka odgovore na te opštužbe. Očekuje se da će nadležni organi doneti odluku sledeće nedelje.

(Beta, 04.26.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »