Nemački istražitelji sumnjaju na politički motiv ubistva dvojice Ukrajinaca u Bavarskoj

Beta pre 16 dana

 Kancelarija glavnog javnog tužioca u Minhenu je danas preuzela istragu ubistva nožem dvojice Ukrajinaca na jugu Nemačke zbog mogućnosti da je taj zločin politički motivisan - javlja nemačka novinska agencija DPA.

Dva Ukrajinca, jedan star 23 a drugi 36 godina, živela su na jugu Nemačke, u okrugu Garmiš-Partenkirhen, a ubijena su u subotu u šoping centru sela Murnau u gornjoj Bavarskoj.

Ubrzo je policija uhapsila 57-godišnjeg Rusa zbog sumnje da ih je on ubio, javlja DPA.

Glavno javno tužilaštvo obično preuzima istrage od redovnih tužilaštava kada postoji mogućnost da je zločin politički motivisan.

DPA je izvestila da u istrazi učestvuje i bavarski Centralni biro za borbu protiv ekstremizma i terorizma.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je saopštilo da se čini da su dvojica ubijenih bila u vojnoj službi Ukrajine, a da su u Nemačkoj bila na medicinskoj rehabilitaciji.

Istraga ukazuje da su se osumnjičeni i ubijeni poznavali i d su pre ubistva sedeli i pili, ali to tek treba da se proveri - rekla je agenciji DPA portparolka policije.

Nemački kancelar Olaf Šolc iskazao je danas zabrinutost zbog ovog ubistva.

Više od milion Ukrajinaca pobeglo je u Nemačku otkako je 24. februara 2022. godine ruska vojska upala u Ukrajinu i okupirala gotovo petinu njene teritorije. U Nemačkoj je i znatan broj ruskih emigranata, kao i 2,5 miliona Rusa nemačkog porekla koji su se tu preselili posle propasti Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih godina.

(Beta, 04.29.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »