U Sarajevu održano ročište Dodiku i Lukiću zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH

Beta pre 16 dana

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano još jedno ročište suđenja predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću koje Tužilaštvo BiH tereti zbog neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Dodik i Lukić su optuženi po izmenama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Šmit, a kojima se krivičnim delom smatra neizvršavanje odluka visokog predstavnika i neobjavljivanje odluka Ustavnog suda BiH u Službenom glasniku RS.

Tužilaštvo BiH je danas iznelo deo materijalnih dokaza koji su se odnosili uglavnom na objavljene dokumente u “Službenom glasniku Republike Srpske” i “Službenom listu BiH”, te određene izvještaje Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Na današnjem ročištu odbrana optuženih nije prihvatila dostavljeni Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma o ovlašćenjima visokog predstavnika, navodeći da je taj dokument Tužilaštvo BiH skinulo sa internet-stranice UN i prevelo na bosanski jezik, te je sutkinja Sena Uzunović od Tužilaštva tražila da dostavi Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku s adekvatnim prevodom.

Nastavak suđenja na kojem će biti predstavljen ostatak materijalnih dokaza Tužilaštva, zakazan je za 22. maj.

Posle ročišta je Dodik, koga su ispred Suda BiH ponovo dočekale pristalice skandirajući "Mile, Mile!", rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je i danas u Sudu BiH dokazana ranije tvrdnja da se radi nameštenom političkom procesu protiv njega.

"Danas se opet izvode ponovi neki papiri pod plaštom dokaza, a dokaz je ono što se prihvati kao dokaz, a ne što oni smatraju da jeste" - ocenio je Dodik.

On je rekao da je "nemoguće da stranica (na internetu) Kancelarije visokog predstavnika (OHR) bude verodostojna za stupanje na snagu neke odluke" i da smatra da je "to dokaz u kakavoj BiH mi živimo".

"Zato je možda dobro da idemo do kraja i da se vidi sva farsa koja je nameštena" - kazao je Dodik i dodao da mu je uskraćeno pravo na pravično suđenje.

Dodikov advokat Anto Nobilo je rekao da je tražio da svedok u ovom procesu bude visoki predstavnik Kristijan Šmit jer je "od njega je sve počelo".

(Beta, 04.29.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »