Propalestinski demonstranti zauzeli zgradu Univerziteta Kolumbija, preti im isključenje

Beta pre 20 dana

Desetine propalestinskih demonstranata zauzele su jutros zgradu njujorškog Univerziteta Kolumbija i blokirale ulaze barikadama, u najnovijoj eskalaciji protesta zbog izraelskog rata protiv Hamasa, koji već nedeljama traju u kampusima američkih univerziteta.

Okupacija Univerziteta Kolumbija, čiji su studenti odbacili ultimatum da napuste šatorski kamp do ponedeljka u 14.00 ako žele da izbegnu suspenziju, odvija se u vreme kada su drugi univerziteti pojačali napore da uklone demonstrante.

Studenti su zauzeli zgradu gotovo 12 sati posle isteka roka koji je uprava dala demonstrantima za napuštanje kampa sa oko 120 šatora. Umesto toga, demonstranti su odneli nameštaj i metalne barikade do zgrade, jedne od nekoliko koje su zauzete i 1968. tokom demonstracija za građanska prava i protiv rata u Vijetnamu.

Rukovodstvo Univerziteta Kolumbija saopštilo je da studentima koji su zauzeli zgradu preti isključenje sa fakulteta.

Portparol Univerziteta Kolumbija Ben Čang rekao je danas da je Univerzitet pružio demonstrantima priliku da mirno odu i da završe semestar, ali da su oni koji ne prihvataju jučerašnje uslove suspendovani i da im je zabranjen pristup svim akademskim i rekreativnim prostorima.

"Demonstranti su odlučili da eskaliraju stvari u neodrživu situaciju - uništavajući imovinu, lomeći vrata i prozore, blokirajući ulaze - i mi ćemo sprovesti posledice koje smo juče izneli", kazao je Čang.

Šef njujorške policije Džefri Medri rekao je danas da policajci neće ulaziti u kampus Univerziteta Kolumbija bez zahteva njegove uprave ili preke potrebe.

Iz kampusa nekih univerziteta policija je uklonila demonstrante uz fizičke sukobe i brojna hapšenja. U ređim slučajevima, predstavnici univerzitetskih uprava i lideri protesta sklapali su sporazume o ograničavanju poremećaja života u kampusima.

Protesti u kampusima širom SAD počeli su 18. aprila kao odgovor nekih studenata na izraelsku ofanzivu u Pojasu Gaze, posle smrtonosnog napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra. Pripadnici Hamasa su tada ubili oko 1.200 ljudi, većinom civila, i uzeli oko 250 talaca. Posle obećanja da će uništiti Hamas, Izrael je ubio više od 34.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, pokazuju podaci lokalnog ministarstva zdravlja.

Propalestinski demonstranti u SAD zahtevaju da njihovi univerziteti prekinu finansijske veze sa Izraelom zbog operacije velikih razmera u Pojasu Gaze, za koju izraelske vlasti tvrde da je pokrenuta radi suzbijanja palestinskog ekstremističkog Hamasa.

Izrael i njegove pristalice označili su proteste u SAD kao antisemitske, dok kritičari Izraela navode da se takve optužbe koriste radi ućutkivanja protivnika.

(Beta, 04.30.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »