Koalicija za slobodu medija povodom Prvog maja: Položaj novinara u Srbiji daleko od zavidnog

Beta pre 14 dana

Grupa novinarskih udruženja okupljena u Koaliciju za slobodu medija ocenio je danas, povodom Međunarodnog praznika rada, Prvog maja, da je položaj novinara i medijskih radnika u Srbiji "daleko od zavidnog".

"Posao je neizvestan, naknade su niske, dok pritisci dolaze sa svih strana, u svim oblicima, neretko kao pretnje, ali i fizički napadi. Najveću odgovornost za takvo stanje u Srbiji snose institucije i zato ih pozivamo da stvore bolje okruženje za rad novinara", navodi se u saopštenju koje je prosledilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Istraživanja te koalicije pokazala suda je socijalni i ekonomski položaj novinara i drugih medijskih radnika u Srbiji i dalje nepovoljan, a da veliki problem predstavlja nesigurnost u kojoj brojni novinari rade, bez zagarantovanih radnih prava, sa nesigurnim ugovorima po kojima su angažovani.

"U najtežem položaju su oni novinari koji rade van radnog odnosa, na privremenim i povremenim poslovima, po ugovoru o delu i nemaju nikakvu zaštitu. Loša finansijska situacija uticala je da pojedini novinari rade u više medija kako bi obezbedili osnovna sredstva za život ili da rade druge poslove van novinarstva. Sa istim problemima se susreću i mladi novinari", dodaje se u saopštenju.

Na loše uslove, kako su naveli iz te Koalicije, utiče celokupno stanje slobode medija, kao i različiti pritisci što u krajnjoj liniji ostavlja direknte posledice po mentalno zdravlje novinara, koji su "gotovo svakodnevno meta političkih funkcionera".

"Umesto da odgovaraju na novinarska pitanja, oni se verbalno, često uličarskim rečnikom, obračunavaju sa novinarima. Na taj način od novinara prave legitimne mete u javnosti, te se mnogi suočavaju sa raznim pretnjama, što ugrožava njihovu bezbednost. Pretnje i napadi na novinare retko se kažnjavaju, a ako se dospe do sankcija, one su minimalne", navodi se u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija je pozvala institucije u Srbiji, kao najodgovornije za stečeno stanje, da stvore bolje uslove za rad novinara, a građane da budu saveznici novinarima u borbi za bolji položaj, "jer su i novinari uvek na terenu da podrže borbu građana za ostvarivanje njihovih prava, među koijma su i bolja radna prava".

(Beta, 05.01.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »