Хамас објавио копију споразума о примирју који је прихватио

Бета пре 12 дана

Палестински исламистички Хамас је објавио копију предлога о примирју и ослобађању талаца за који је та екстремистичка организација синоћ рекла да га прихвата.

Документ који су предложили Катар и Египат има за циљ окончање седмомесечног рата у Гази, јавља данас Асошиејтед прес.

Остаје међутим нејасно да ли ће Израел пристати на те услове.

Предлог укључује фазно ослобађање израелских талаца заточених у Гази уз постепено повлачење израелских војника из читаве енклаве које се завршава "одрживим затишјем" или "сталним прекидом војних и непријатељских операција".

Израел је раније рекао да неће пристати ни на потпуно повлачење својих снага, ни на сталан прекид ватре у оквиру споразума о ослобађању талаца.

У првој фази од 42 дана примирја делимично би се повукле израелске снаге из Појаса Газе и ослободило 33 талаца заточених на палестинској територији, укључујући преостале израелске жене - и цивиле и војнике, те децу, старе и болесне особе.

Тридесет палестинских затвореника из израелских затвора би се пустило у замену за сваког израелског цивилног таоца и 50 за сваку жену војника.

Палестинцима који су расељени у Гази би се дозволило да се врате у квартове где су живели.

Стране би потом преговарале о условима наредне фазе у којој би били пуштени преостаи цивили мушкарци и војници, а израелске снаге би се повукле из преосталог дела Газе.

Услов за ту фазу било би постизање "одрживог затишја".

Коначна фаза би укључила размену тела затвореника умрлих у заточеништву и почетак плана обнове за енклаву која би трајала три до пет година "под надзором многих земаља и организација укључујучи Египат, Катар и УН".

(Бета, 05.07.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »