Вучић: И Србија и ЕУ треба да оставе гордост и ароганцију по страни

Бета пре 10 дана

Србија ће остати на европском путу, било то популарно или не, изјавио је данас у Београду председник Александар Вучић, указавши да би и Београд и ЕУ требало да оставе "гордост и ароганцију" по страни и да разговарају о будућности.

На пријему поводом Дана Европе, 9. маја, који је приредио шеф Делегације ЕУ у Београду Емануеле Жофре, Вучић је рекао да је оријентација ка Унији "некада мање, а некада више популарна" у Србији, али да је то "стратешка позиција која се неће мењати у складу са дневном политиком".

"Честитам Дан Европе и свима вама и грађанима Србије који желе да буду део Европе. Не бих данас да говорим било какво 'али', али верујем да бисмо гордост и ароганцију у будућности могли да оставимо по страни, ми више, ви мање, и да разговарамо о будућности", казао је Вучић на пријему у Ботаничкој башти "Јевремовац". {видео1}

Вучић је изразио наду да ће Србија добити "више добрих порука" из Брисела, пре свега по питању отварања кластера у приступним преговорима и напредовања на европском путу.

"А ми ћемо морати да се потрудимо да испунимо услове у погледу владавине права и слободе медија. Нема никакве сумње да треба даље да спроводимо реформе, у неким областима не заостајемо за појединим земљама ЕУ, иако и даље морамо да се реформишемо", навео је Вучић.

Он је изразио захвалност Европској унији за огромну помоћ у претходне две и по деценије, наводећи да многи пројекти у Србији, укључујући неке од најважнијих, не би могли да буду покренути без тога.

"Желим недвосмислено да кажем 'велико хвала' нашим европским партнерима за огромну подршку и помоћ у претходним деценијама, пре свега кроз инвестиције. Желим да се захвалим за огроман новац који је из различитих фондова долазио у руке грађана Србије када год су били угрожени природним непогодама. Тај новац није био мали и био је веома значајан за Србију", казао је Вучић.

Навео је да је важно да Србија настави са спровођењем реформи на европском путу, изразивши уверење да ће влада Милоша Вучевића уложити "огромну енергију у испуњавање тих задатака".

"Хвала вам на подршци и на много чему добром што сте донели у Србију. Ми вас изузетно поштујемо и желимо да се приближемо Европској унији што је могуће пре", казао је Вучић.

Вучић се обратио и Жофреу, коме је захвалио на "посвећености и напорном раду".

"Много Вам хвала што понекад разумете и нашу каприциозност и што се тако бескомпромисно залажете за бољу позицију Србије на њеном европском путу", рекао је Вучић шефу Делегације ЕУ у Београду.

На пријему су били и премијер Србије и председник Српске напредне странке Милош Вучевић, председница парламента Ана Брнабић, шеф дипломатије Марко Ђурић, министар полиције и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и други државни званичници.

Међу званицама су били и опозициони прваци Здравко Понош, Мирослав Алексић, Добрица Веселиновић, Павле Грбовић, као и представници дипломатског кора, цивилног сектора и медија. ЦЕО ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ:

(Бета, 05.09.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »