Dodik: Rezoluciju o Srebrenici u UN neće podržati predstavnici država s 5,5 milijardi ljudi

Beta pre 11 dana

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas u Banjaluci procenio da predstavnici država "iza kojih stoji pet i po milijardi ljudi", neće u UN podržati rezoluciju o Srebrenici.Dodik je tokom posete mestu gde se gradi centralno spomen-obeležje poginulim borcima Vojske RS tokom rata u BiH 1990-ih, ocenio da će ta rezolucija, ako bude doneta, "trajno podeliti BiH" i pitao: "Šta raditi sa onima koji misle da su Srbi genocidni?".

„Mi smo pripadnici i potomci jednog svetlog, hrabrog, srpskog naroda koji je izdržao ono što nijedan drugi narod ovde nije" - kazao je Dodik.

Za sebe je rekao da je "izabran da brani identitet srpskog naroda i da govori, a ne da ćuti" i naglasio da rezolucija UN o Srebrenici neće biti u školskim programima RS.

Ponovio je da je Srebrenica "podvala", navodeći da se zločin desio od 11. do 18. jula, a da su potom u njega "utrpali sve što su mogli - i one koji su ranije poginuli i one koji su poginuli u Zenici" i da su tu "stavili i žive ljude".

"To govori da je bila podvala, od početka smišljena, jer je trebalo Americi, i nekim drugima, da pravdaju svoje bombradovanje, svoje rano priznanje BiH" - ocenio je Dodik.

(Beta, 05.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »