Oružano krilo Hamasa objavilo video-snimak Izraelca koga kao taoca drži u Gazi

Beta pre 24 dana

Oružano krilo palestinskog pokreta Hamas je danas preko Telegrama objavilo video snimak Izraelca, njegovog taoca koga u Pojasu Gaze drži od napada na jug Izraela 7. oktobra.

Snimak od desetak sekundi, bez naznačenog datuma kad je snimljen, prikazuje muškarca s jednim otečenim okom, iscrpljenog izgleda kako izgovara svoje ime. On stoji uspravno ispred belog zida na mestu koje izgleda mračno.

Uz video, objavljen pred 14. maj, dan kada je proglašena 1948. godine država Irael, na arapskom i hebrejskom piše: "Malo je vremena" i "Vaša vlada laže".

Palestinske oružane grupe već su objavljivale slične video-snimke talaca.

Video je objavljen 218. dana rata dok treba da se nastave posredni pregovori Izraela i Hamasa o postizanju primirja u Gazi uz oslobađanje talaca s jedne strane, a zatvorenih Palestinaca s druge. Prethodna runda pregovora posrednika Egipta, Katara, SAD u Kairu je u četvrtak posle pregovora završena bez sporazuma.

Rat je izbio 7. oktobra kada su komandosi Hamasa iz Gaze upali na jug Izraela i ubili više od 1.170 ljudi, na osnovu zvaničnih izraelskih podataka. Više od 250 ljudi je oteto, deo je oslobođen, a 128 je i dalje u Gazi, ali izraelska vojska smatra da je 36 talaca mrtvo.

Kao odgovor na napad Hamasa Izrael je obećao da će uništiti tu palestinsku islamističku organizaciju koja je na vlasti u Gazi od 2007. godine i da će osloboditi taoce. Pokrenuo je ofanzivu na Gazu u kojoj je do sada poginula 34.971 osoba po Ministarstvu zdravlja Hamasa.

(Beta, 05.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »