Vučević: Podržavanjem rezolucije o Srebrenici Crna Gora ne čini ništa dobro odnosima sa Srbijom

Beta pre 11 dana

Premijer Srbije Miloš Vučević ocenio danas da najava Crne Gore da će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici čije usvajanje se sprema u Generalnoj skupštini UN, "ne čini ništa dobro odnosima Crne Gore i Srbije".

Vučević je u razgovoru za televiziju Pink, ponovio da je lepo što mu je premijer Crne Gore Milojko Spajić čestitao izbor za premijera, ali da bi Beograd na delima voleo da vidi da su to dve najbliže države, i ocenio da odluku da će Podgorica podržati rezoluciju ne vidi "kao prijateljski gest prijateljske države".

"Rezolucija koja se sprema je stigmatizacija jednog celog naroda i ono što sledi iza toga je nešto što mora da vas brine i mislim da ta odluka ne samo Vlade Crne Gore nego i nekih drugih u regionu, pokazuje kakav odnos imaju prema Srbiji i koliko su nezavisni", rekao je Vučević.

Spajić je najavio ranije da će Crna Gora glasati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za rezoluciju o Srebrenici, kao i za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Najavio je da će podneti amandmane na rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici koji se odnose na individualizaciju krivice i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji su oštro kritikovani u delu javnosti.

Vučević je rekao da nije na Srbiji i da ona nema pravo da govori šta Crna Gora treba da radi, da Podgorica treba da sama procenjuje svoje političke interese ali da moraju da budu svesni da tim potezom i najavom "ne čine ništa dobro" za odnose dve zemlje.

Vučević je ocenio da će odlukom da Crna Gora glasa o rezoluciji o Srebrenici, Spajić suštinski prebacio krivicu na trećinu svog stanovništva.

"Crna Gora je naša najbliža država, a kad kažem najbliža mislim istorijski, kulturno, nacionalno, narodno. Mi smo najbliže države, neću da kažem istovetni narodi, dve države gde Srbi žive u velikom broju. Ovo je nešto što ne može da se ne komentariše da će narušiti odnos između nas, ali dobro Vlada Crne Gore vodi njihovu nezavisnu politiku", rekao je Vučević.

Premijer Srbije rekao je da rezolucija o Srebrenici koja se sprema u UN nosi političke ali i pravne posledice po Republiku Srpsku i Srbiju i po celokupni srpski narod jer će on biti označen kao počinilac genocida, i taj dan (11. juli) će biti obeležen srpskim zločinima nad muslimanima.

"Imam potrebu da kažem da mi Srbi moramo da razumemo bol Bošnjaka i stradanja da se u Srebrenici desiio stravičan zločin, to je nesporno", takođe je naglasio Vučević.

Ukazao je da je Srbija uložila snažan politički otpor i "namučila moćnike" koji pripremaju rezoluciju.

"Nije lak period za nas, ne smemo da izgubimo veru i volju, to je naš prvorazredni nacionalni zadatak", rekao je Vučević.

On je ukazao da se "tamni oblaci nadvijaju nad Srbijom" ali da mora da se suoči sa tim vedrog duha i ne sme da padne u izolaciju i depresiju.

U osvrtu na posetu predsednika Kine Si Đinpinga Beogradu, Vučević je rekao da je Srbija iz strateškog partnerstva prešla u odnos da ide u zajedničku budućnost sa Kinom, kao prva evropska zemlja koja stupa u takav odnos, u kome Peking garantuje da će biti uz tu zemlju i kada je dobro i kada nije dobro.

Kritikovao je one koji su govorili da posetom Sija, Srbija ide u izolaciju komentarišući da kada kineski predsednik dođe u Francusku onda se to smatra normalnom politikom. Naglasio je da se svi u svetu utrkuju da se vide sa kineskim predsednikom Sijem, jednim od najmoćnijih vođa sveta.

(Beta, 05.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »