BBC vesti na srpskom

Španija i politika: Socijalistima najviše glasova u Kataloniji, separatisti podbacili

Sa 99 odsto prebrojanih glasova, Katalonska socijalistička partija (PSC), koju predvodi bivši španski ministar zdravlja Salvadoro Ilja, obezbedila je 42 mesta.

BBC News pre 24 dana  |  Gaj Heddžkou - BBC, Madrid
Salvodar Ilja
EPA
Salvador Ilja predvodi Katalonsku socijalističu partiju

Socijalisti španskog premijera Pedra Sančeza pobedili su na regionalnim izborima u Kataloniji u nedelju, 12. maja.

Sa 99 odsto prebrojanih glasova, Katalonska socijalistička partija (PSC), koju predvodi bivši španski ministar zdravlja Salvadoro Ilja, obezbedila je 42 mesta u regionalnoj skupštini.

Podrška partijama koje se bore nezavisnost Katalonije pala je sa 49 na 42 odsto u odnosu na 2017, saopštio je statistički institut Katalonske vlade.

Odnos Katalonije sa ostatkom Španije bio je u drugom planu tokom izborne kampanje, usled drugih izazova, poput suše u regionu i stambene krize.

Partija Zajedno za Kataloniju (JkCat) bivšeg regionalnog predsednika Karlosa Puđdemona bila je druga, sa 35 mesta, povrativši status najjače separatističke stranke u regionu ispred Katalonske republikanske levice (ERC).

Nacionalističke partije su izgubile podršku i ne kontrolišu više regionalni parlament.

Ipak, centralna vlada napravila je poslednjih godina značajne ustupke strankama koje se zalažu za nezavisnost i one nastavljaju da zahtevaju referendum o odvajanju Katalonije od ostatka države.

Manjinska ERC vlada Pere Aragonesa raspisala je vanredne izbore pošto nije uspela da prikupi dovoljno podrške za usvajanje godišnjeg budžeta regiona.

Sančez će ovim rezultatima moći da opravda politiku u Kataloniji, posebno kontroverzni zakon o amnestiji koji pogoduje nacionalistima, koji se suočavaju sa pravnim tužbama zbog separatističkih aktivnosti.

Zakon koji tek treba da se usvoji u španskom parlamentu, izazvao je žestoku reakciju protivnika sa desnog političkog spektra.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Jutjub baner
AFP

Salvador Ilja je poručio da počinje „nova era za Kataloniju".

Ovakvim rezultatima je između ostalog doprinela „politika španske vlade i njenog premijera Pedra Sančeza, kome upućujem svoje priznanje i zahvalnost", dodao je on.

Zakon o amnestiji bio je uslov da JkCat i ERT podrže Sančeza na parlamentarnim izborima, omogućavajući mu da formira novu vladu u novembru 2023. godine.

Puđdemon je 2017. godine pobegao u inostranstvo, posle predvođenja neuspelog pokušaja otcepljenja Katalonije od Španije.

Usvajanjem ovog zakona, mogao bi da se vrati u Španiju.

Kampanju za ove regionalne izbore vodio je sa juga Francuske.

španija, katalonija
BBC
Katalonija je najjače uporište separatističkog pokreta

Uprkos pobedi, Ilja neće moći lako da formira vladu, imajući u vidu da će mu biti potrebna podrška ERC-a i krajnje levičarskog saveza - Ujedinite se (Comuns Sumar).

Puđdemon je pozvao ERC da ne budu deo koalicije sa sindikalističkim PSC-om.

Umesto toga, predložio je da dve glavne separatističke stranke pokušaju da formiraju vladu, kao što su učinile u prošlosti pre nego što su se razišle.

„Ako je ERC voljan da obnovi mostove i mi smo", poručio je Puđdemon.

Međutim, podele unutar katalonskog parlamenta na unionističko-separatističkim opredeljenjima, ali i na levicu i desnicu, verovatno će uticati na pregovore.

Ako se ne formira nova vlast, izbori će se ponoviti.

Konzervativna Narodna partija (PP) ostvarila je značajan uspeh i sada je četvrta stranka u Kataloniji, a prati je krajnje desničarska Voks.

Građani (Ciudadanos), samoproglašena stranka centra, izgubila je mesta u parlamentu, posle sedam godina.

Nova partija krajnje desnice, Katalonska alijansa, osvojila je dva mesta, na krilima beskompromisne platforme, zasnovane na separatizmu i antimigrantskoj politici.


Pogledajte kako je bilo na ulicama Barselone posle hapšenja Puđdemona


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.13.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »