BBC vesti na srpskom

Atentati na svetske državnike: Od Kenedija, Palmea i Đinđića, do Fica

Mnogo je bilo atentata na svetske državnike i političare, a neki od njih su i dalje nerazjašnjeni.

BBC News pre 15 dana  |  Predrag Vujić - BBC na srpskom
Ilustracija
Jakov Ponjević/BBC
Džon Kenedi, Zoran Đinđić, Robert Fico

Pucnji u predsednika Vlade Slovačke Roberta Fica poslednji su u nizu atentata, uspešnih ili neuspešnih, na državnike širom sveta.

Nesumnjivo je najpoznatije ubistvo američkog predsednika Džona F. Kenedija, oko kojeg i danas kruže brojne teorije.

Amerika prednjači u broju pokušaja ubistava vodećih političara - prema dostupnoj statistici, od 1835. godine do 2004, četiri predsednika su ubijena, a dvojica su preživela atentat, poput Ronalda Regana 1981.

Iako atentati na evropske lidere nisu toliko česti u poslednjih 50 godina, posle Drugog svetskog rata su ubijeni premijer Švedske Ulof Palme, Srbije Zoran Đinđić, Španije Luis Karero Blanko i švedska ministarka spoljnih poslova Ana Lind.

U Japanu je u julu 2022. u atentatu ubijen premijer Šinzo Abe.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Atentat na Roberta Fica

U mirnom gradiću Handlova ništa nije ukazivalo da će to biti jedan od najgorih dana u istoriji Slovačke, članice Evropske unije.

Fico je izašao da se pozdravi sa grupom okupljenih posle sastanka vlade kada je za sada neidentifikovani muškarac pucao u njega.

Iako je njegovo stanje po dolasku bolnicu opisano kao kritično, najnovije vesti su da će Fico preživeti.


Pogledajte snimak napada na Fica:


Amerika

Ubistvo Džona Kenedija: Da li smo bliži rešenju misterije
BBC

Nijedno ubistvo državnika nije obavijeno takvom misterijom kao atentat na Kenedija u Dalasu 22. novembra 1963. tokom posete Teksasu.

Objavljene su hiljade knjiga, dokumentaraca, podkasta, TV serija i holivudskih filmova.

Prema istrazi iz 1964. godine, Kenedija je ubio Li Harvi Osvald, američki državljanin koji je ranije živeo u Sovjetskom Savezu, i delovao je sam.

Osvald je ubijen u podrumu policijske stanice u Dalasu dva dana posle hapšenja.

Smrt Džona Kenedija decenijama izaziva sumnje i razne teorije.

Jedna od njih je da iza ubistva stoji američka špijunska služba CIA (Centralna informativna agencija) koja je demantovala da je angažovala Osvalda i krila informacije o njemu od istražitelja.

Glumac i predsednik SAD Ronald Regan bio je meta atentatora Džona Hinklija 30. marta 1981. godine.

Tadašnji predsednik je ranjen u grudi i preživeo je posle operacije.

Ronald Regan
BBC
Ronald Regan je bio 40. američki predsednik, čiji je mandat trajao od 1981. do 1989. godine. Umro je u junu 1993. u 93. godini

Hinkli, tada 25-godišnjak, ispalio je šest metaka na Regana, i nijedan ga nije pogodio.

Šesti se odbio od predsedničke limuzine i pogodio Regana na oko 25 milimetara od srca.

Troje ljudi je ranjeno, a agenti tajne službe su uhvatili i razoružali Hinklija, sina naftnog bogataša, kog je navodno na atentat inspirisao čuveni film 'Taksista'.

„Iskreno se kajem zbog onoga što sam uradio", rekao je Hinkli za CBS.

Američki predsednik Abraham Linkoln ubijen je u atentatu u pozorištu 1865, a od povreda posle pokušaja ubistva preminuli su Džejms Garfild 1881, i Vilijem Mekinli 1901.

Poslednjih decenija, zabeleženo je više pokušaja ubistava predsednika i visokih zvaničnika, od Bila Klintona, Baraka Obame i Donalda Trampa, pismima bombama ili paketima sa otrovom. Većina je sprečena i na vreme otkrivena.

Evropa

Zoran Đinđić
BBC

Đinđić, prvi demokratskii izabran premijer Srbije posle Drugog svetskog rata, ubijen je centru Beograda 12. marta 2003.

Tog popodneva, Đinđić je trebalo da se sastane sa ministarkom spoljnih poslova Švedske, Anom Lind.

Pogođen je snajperskim hicem i preminuo je na putu do bolnice.

Za atentat su osuđeni izvršilac Zvezdan Jovanović i organizator Milorad Ulemek Legija iz Jedinice za specijalne operacije policije.

Atentat je doveo do vanrednog stanja u zemlji, kao i policijske akcije „Sablja" tokom koje je uhapšeno stotine ljudi, navodno povezanih sa organizovanim kriminalom.

Politička pozadina Đinđićevog ubistva ni do danas nije razjašnjena.


Pogledajte intervju Đinđića za BBC:


Nekoliko meseci posle ubistva Đinđića, u Švedskoj je ubijena tamošnja šefica diplomatije Ana Lind, koju je 10. septembra nožem napao Mijailo Mijailović, muškarac srpskog porekla.

Pobegao je, a policija ga je uhapsila posle nekoliko dana.

Iako se sumnjalo da je razlog za ubistvo Lind, koju su mnogi videli kao buduću premijerku, njeno političko angažovanje, kasnije je utvrđeno da je ubica psihički oboleo.

Osuđen je na doživotnu robiju 2004, i tražio je da kaznu služi u zatvoru u Srbiji, ali je njegova molba odbijena.

Švedski premijer Ulof Palme ubijen je 1986. godine u jednoj od najprometnijih ulica u Stokholmu.

Ubijen je s leđa dok je išao ka kući sa suprugom, rekavši ranije telohraniteljima da mu obezbeđenje nije potrebno.

Brojni svedoci rekli su policiji da su videli muškarca koji je ispalio nekoliko hitaca i pobegao.

„To vam je kao da su ubili Margaret Tačer nasred Trga Pikadili - izrešetali je mecima - a onda je ubica nestao u podzemnoj železnici i nikad ga nisu našli", rekao je doktor Jan Bondeson, autor knjige Krv na snegu: Ubistvo Ulofa Palmea, za BBC.

Ulof Palme
Getty Images
Ulof Palme

Godinama kasnije, tužilac je kao izvršioca zločina imenovao Stiga Engstroma, poznatijeg kao „Skandija men", koji je izvršio samoubistvo 2000. i time je istraga zatvorena.

Španija

Tik pošto je imenovan za premijera tokom poslednjih godina pre smrti desničarskog diktatora Franciska Franka, Luiz Karero Blanko ubijen je u bombaškom napadu baskijske militantne ekstremističke grupe ETA 1973, godine.

Japan

U julu 2022. godine ubijen je sa dva hica Šinzo Abe, nekadašnji premijer Japana sa najdužim stažom na toj funkciji, dok je držao govor tokom predizborne kampanje.

Osumnjičeni Tacuja Jamagami navodno se protivio postojanju „određene organizacije", a verovao je da je Abe, tada 67-godišnjak, bio njen član, saopštila je japanska policija.

Jamagami je priznao da je na bivšeg premijera pucao iz ručno napravljenog pištolja.


Pogledajte video:


Abeov prvi premijerski mandat bio je kratak i kontroverzan, ali je 2012. napravio iznenađujući politički povratak i ostao na vlasti do 2020. kada je podneo ostavku iz zdravstvenih razloga.

Haiti

Predsednik Haitija Žovanel Moiz je ubijen u oružanom napadu na njegovu privatnu rezidenciju u julu 2023, a supruga je ranjena.

Za atentat je optužena grupa kolumbijskih plaćenika, Haićana i Amerikanaca, koji su uhapšeni ubrzo posle atentata.

Mala karipska država je godinama u čvrstom zagrljaju kriminalnih bandi i nasilja.

Ekvador

„Ovde se demokratija plaća životom."

Reči koje je u mikrofon povikao Fernando Viljavisensio na mitingu uoči predsedničkih izbora u Ekvadoru 2023. godine, svega nekoliko trenutaka pre nego što je nastradao u kiši metaka, pre samo nekoliko godina zvučale bi kao preterivanje ili stilska figura.

Pre Viljavisensija, koji je bio i novinar, u latinoameričkoj zemlji je ubijen i kandidat za gradonačelnika na lokalnim izborima, 41-godišnji Omara Menendez.

Pošto je ubijen neposredno pre lokalnih izbora, njegovo ime je ostalo na biračkim listićima, a rezultati su pokazali da je on pobedio.

Poput Haitija, i Ekvador je poslednjih godina od turističkog raja postao zemlja sa rastućim brutalnim nasiljem i obračunama bandi.


Glasine o atentatima

Prethodnih godina, zabeleženo je više navodnih pokušaja ubistava brojnih državnika, između ostalih predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mađarskog premijera Viktora Orbana, bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, a najnovije je sprečavanje planiranog atentata na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Navodno je višedecenijski kubanski lider Fidel Kastro, državnik na koga je pokušano ili planirano najviše atentata - čak 680, ali taj broj nikada nije potvrđen.

I na Josipa Broza Tita, nekadašnjeg doživotnog predsednika bivše Jugoslavije, navodno je planirano nekoliko desetina atentata.


Ubistva političara i diplomata

  • Pim Fortajn, 2002

Poznati holandski političar poznat po kritičkim stavovima prema imigraciji i Islamu, ubijen je u atentatu u maju 2022, devet dana pre parlamentarnih izbora, koji je izvršio jedan aktivista za zaštitu prava životinja.

  • Ubistvo ruskog političara Borisa Njemcova

Političar koji je učestvovao u uvođenju reformi u rusku postsovjetsku privredu, potpredsednik vlade tokom vladavine Borisa Jeljcina 1990-ih, ubijen je 2015. godine s leđa dok je prelazio most u Moskvi u blizini Kremlja i Crvenog trga.

  • Gradonačelnik izboden na bini u Poljskoj

U Gdanjsku je 2019. napadač nasred bine izbo gradonačelnika Pavela Adamoviča koji je je preminuo dan kasnije u bolnici.

Atentator je odmah uhapšen, a kasnije je rekao kako ga je napao iz osvete gradonačelnikovoj partiji, zato što je u vreme njegove vlasti osuđen na pet i po godina zatvora zbog pljačke banke.

  • Ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj

U decembru 2016, turski policajac ubio je iz pištolja Andreja Karlova, ruskog ambasadora, posle višednevnih protesta u zemlji zbog učešća Moskve u ratu u Siriji i bici oko Alepa.

Atentator, kog je posle napada ubila policija, navodno je bio član Al Nusre, organizacije koju Turska smatra terorističkom.

Pre nego što je zapucao, uzviknuo je: „Mi ginemo u Alepu, a vi ćete ovde!".

  • Ubistvo Olivera Ivanovića na Kosovu

Ivanović, jedan od vodećih lidera Srba sa Kosova, ubijen je 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici, gradu podeljenom na severni, pretežno naseljen Srbima, i južni deo, gde su većina Albanci.

Oliver Ivanović u svojoj kancelariji, 2017.
AFP
Oliver Ivanović - fotografija iz 2017. godine

Ivanović je pogođen u leđa i u bolnici je podlegao povredama.

Direktni počinioci i nalogodavci i dalje nisu poznati.

  • Britanski političar izboden nožem

Konzervativni britanski poslanik ser Dejvid Emes ubijen je 2021. godine u brutalnom napadu nožem dok je razgovarao sa biračima u Eseksu.

Bio je poslanik blizu četiri decenija, a zbog ubistva je uhapšen britanski državljanin somalijskog porekla, tada 25-godišnjak.

  • Aldo Moro

Bivšeg premijera i lidera italijanskih demohrišćana kidnapovali su pripadnici radikalne levičarske grupe Crvene brigade u martu 1978, zahtevajući oslobađanje zatvorenika u zamenu za njegovu slobodu. Dva meseca kasnije, pronađen je mrtav u prtljažniku automobila.

Zvaničnici koji su preživeli pokušaje ubistva

  • Papa Jovan Pavle drugi

Na papu je pucano na trgu Svetog Petra u srcu Vatikana u maju 1981. Iako je pogođen sa dva metka, preživeo je i nekoliko godina kasnije, atentator je tražio pomilovanje koje je odobrio italijanski predsednik Karlo Ćampi.

  • Margaret Tačer

Britanska premijerka, poznatija po nadimku Gvozdena dama, jedva je izbegla ogromnu eksploziju u hotelu u kojem je odsela u Brajtonu 1984. Bombu sa odloženim aktiviranjem su u hotel, u kojem se održavala konferencija Konzervativne partije, postavili pripadnici Irske republikanske armije (IRA).

Petoro ljudi je poginulo u eksploziji.

  • Volfgang Šauble

Nemački političar ostao je delimično paralizovan pošto je napadač pucao u njega tokom izborne kampanje samo nekoliko dana posle ujedinjena Nemačke 1990.

Bio je poslanik u parlamentima blizu pola veka, a preminuo je 2023.

  • Vuk Drašković

Vuk Drašković, najistaknutiji opozicioni političar u Srbiji 1990-ih, preživeo je dva atentata.

Vuk Drašković, Strazbur, 11. maj 2007.
Getty Images
Vuk Drašković bio je jedan od opozicionih lidera tokom vremena vlasti Slobodana Miloševića

Najpre je na njega izvršen atentat 3. oktobra 1999. godine, na Ibarskoj magistrali, kada je bio u koloni vozila stranke Srpski pokret obnove.

Na njih je naleteo kamion sa peskom. Poginula su četvorica članova SPO, a Drašković je lakše povređen.

Potom je 15. juna 2000. godine ranjen hicima iz pištolja u njegovoj kući u Budvi

Za oba pokušaja ubistva, Drašković i SPO su optužili tadašnju vlast Slobodana Miloševića.

Sudskim presudama je potvrđeno da je Državna bezbednost organizovala atentate.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.17.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »