Poljoprivrednici za Betu: Obeležavamo godišnjicu protesta, ministru rok za razgovor do 21. maja

Beta pre 15 dana

Nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Srbije obeležiće u nedelju, 19. maja godišnjicu protesta i dogovoriće se koje će mere preduzeti zbog neispunjenih zahteva sa bivšom ministarskom poljoprivrede Jelenom Tanasković i bivšom premijerkom Anom Brnabić.

Oni neće blokirati saobraćaj, već će na dogovorena mesta doći poljoprivrednom mehanizacijom i razgovarati o nerealizovanim zahtevima.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je danas za Betu da je niz zahteva ostao nerealizovan.

"Poslali smo zahtev za hitan sastanak sa novim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem i oročili ga na sedam dana, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor, a rok ističe 21. maja", rekao je Matković.

Sastanak su zatražila udruženja koja su prošle godine u maju i novembru organizovala proteste širom Srbije, blokadom saobraćaja poljoprivrednom mehanizacijom i vodila pregovore sa Vladom Srbije: Udruženje poljoprivrednika Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac. Podržalo ih je još nekoliko udruženja, Novoseljanski paori, Banatska crnica i Dolovački paori.

Matković je rekao da zahtev za uređenjem tržišta nije ispunjen, da dosta parcela koje su uzete u zakup još nisu upisane u registar jer sistem e-agrara pokazuje mesecima da su "u obradi", pa po tom osnovu poljoprivrednici ne mogu da dobiju subvencije od 18.000 dinara po hektaru.

Naveo je da određeni broj poljoprivrednika, koji nemaju problema sa upisom parcela, još nije dobio subvencije od 18.000 dinara, kao ni pojedini proizvođači šećera, od 300 evra po hektaru.

Još, kako je rekao, nije pokrenuta ni procedura promene Zakona o akcizama koji bi, prema dogovoru, trebalo da ukine tu vrstu poreza na dizel za poljoprivrednike.

Ni zahtev za ukidanjem taksi na odvodnjavanje, prema njegovim rečima, nije ispunjen, jer i dalje stižu rešenja.

Uredba za pravo na subvenciju od 17.000 dinara za sertifikovano seme, kako je rekao, nije doneta, a kasni i povraćaj akcize na gorivo. Država je smanjila poljoprivrednicima akcizu na dizel od 1. januara ove godine za 50 dinara po litru, ali oni moraju da plate punu cenu na pumpi i čekaju povraćaj novca, kako je dogovoreno 14 dana, međutim ti rokovi se ne poštuju.

Matković je rekao da su poljoprivrednici "jako ljuti" zbog sinoćne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da stočari ne mogu da odu na more kao ratari koji idu "četiri puta na letovanje i tri puta na zimovanje".

"Vučić priča da mi idemo na odmor sedam puta godišnje, a ne interesuje ga što poljoprivrednici prodaju salaše da bi vratili dugove zbog pada cena žitarica i naloga njegove vlasti da se u martu 2022. godine zabrani izvoz kada su ti ratarski proizvodi mogli da se prodaju po duplo višim cenama, već su one od tada do danas prepolovljne", rekao je Matković.

Dodao je da su ratari tada izgubili kupce jer su oni našli druge prodavce i da je pitanje da li će se vratiti i kada.

Poljoprivrednik Slobodan Vidojević, iz sela Bresnica kod Kraljeva, rekao je da će i poljoprivrednici tog kraja i Čačka obeležiti godišnjicu protesta i sačiniti pregled neispunjenih zahteva.

"Ima 'milion' neispunjenih zahteva. Tražićemo da ministar (poljoprivrede) Aleksandar Martinović dođe kod nas, jer smo mi bezbroj puta dolazili u Beograd. Pored starih neipunjenih zahteva, verovatno ćemo imati i nove jer je uvoz poljoprivrednih proizvoda ogroman i obara cene naših proizvoda", rekao je Vidojević.

(Beta, 05.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »