BBC: Putin i Si više nisu ravnopravni partneri

Beta pre 14 dana

Zvanična poseta Vladimira Putina ove nedelje Kini je bila demonstracija snage - šansa da ruski predsednik dokaže svetu da u svom uglu ringa ima moćnog saveznika - piše britanska RTV BBC.

"Ruski lider se smatra parijom otkad je naredio invaziju na Ukrajinu. Ali za kineskog predsednika Si Đinpinga, on je ključni partner u traženju novog svetskog poretka koji ne predvode SAD" - piše u tekstu.

BBC navodi da je Si poželeo dobrodošlicu svom gostu. Prostro je crveni tepih, orkestar je svirao stare pesme Crvene armije, a razdragana deca su pozdravila dvojicu lidera dok su šetala Trgom Tjenanmen. Bilo je čak i kratkog zagrljaja za kamere.

Ruski i kineski državni mediji uveliko su pisali o "drugarstvu dva lidera, ali u stvari, to više nije partnerstvo jednakih" - ocenjeno je u tekstu.

Putin je došao u Kinu "sa šeširom u ispruženoj ruci, željan da Peking nastavi trgovinu s teško sankcionisanom i izolovanom Rusijom. Njegove izjave bile su ispunjene medenim tonovima i laskavim frazama".

Rekao je da njegova porodica uči mandarinski što je posebno vredno pažnje jer on vrlo retko javno govori o svojoj deci.

Izjavio je da su on i Si "bliski kao braća" i hvalio kinesku privredu, rekavši da se ona "razvija u skokovima, brzim tempom" što će "verovatno dobro odjeknuti među zvaničnicima Pekinga zabrinutim zbog usporenosti privredne aktivnosti".

"Ali Si nije ponovio ton tih uzvišenih komplimenata. Umesto toga, njegove ocene su bile površne, čak i blage. Putin je, kako je rekao, 'dobar prijatelj i dobar sused'. Za Kinu, ceremonija dobrodošlice i demonstracija jedinstva je bila u njenom interesu, ali hvaljenje gosta nije" - piše BBC.

Skup rat u Ukrajini, koji ne izgleda da je pri kraju, promenio je njihov odnos, otkrivajući slabosti ruske vojske i njene ekonomije, a "Si će znati da je on sada glavni" - piše u članku.

Rat je izolovao Rusiju. Veze Kine sa Zapadom su možda napete, ali Peking nije sebe odsekao od sveta kao Rusija, niti to želi.

Iako je u javnim izjavama možda nedostajalo entuzijazma, Si je nagovestio važnost koju Kina pridaje odnosima s Rusijom: pozvao je Putina u svoju zvaničnu rezidenciju Žongnanhai. Malo lidera ima tu čast - američki predsednik Barak Obama je bio među njima 2014. godine, kada je lični odnos dvojice predsednika bio najbolji.

Si pokušava da uspostavi povoljnu ravnotežu: da održi savezništvo s Putinom dok "zna da bliske veze s parijom dovode u opasnost njegove stabilne veze sa Zapadom koje su mu potrebne da bi pomogao svojoj bolesnoj privredi" - piše BBC.

Činjenica je - smatra BBC - da je ova poseta bila samo zbog novca: Putinu je potrebna podrška Kine za njegov rat u Ukrajini, a sastav pratnje ruskog lidera je pokazao šta je očekivao da će dobiti od putovanja u Kinu: doveo je guvernera Centralne banke Rusije, ministra finansija i svog savetnika za privredu.

Zajednička izjava objavljena na kraju posete takođe je sadržala neke privlačne ideje za povećanje trgovine: izgradnju luke na ostrvu oko kojeg su se dve zemlje nekada prepirale više od 100 godina, i pergovori sa Severnom Korejom da se vidi da li kineski brodovi mogu da plove kroz jednu ključnu reku do Japanskog mora.

U saopštenju je reč "saradnja" pomenuta čak 130 puta.

Sve to su, naravno, pažljivo pratile SAD. Prošlog meseca američki državni sekretar Entoni Blinken je upozorio Kinu da prestane da podstiče ruski rat u Ukrajini i obustavi trgovinu komponentama koje bi mogle da se koriste u ruskim bespilotnim letelicama i tenkovima.

SAD su registrovale da je Putin u gradu Harbinu u petak posetio državni univerzitet poznat po vrhunskim vojnim istraživanjima.

To i ceremonija i simbolika Putinove posete svakako ukazuju da je Si odlučan da dokaže da neće biti pod pritiskom Zapada. Ali iza kulisa te demonstracije jedinstva, možda postoje granice koliko daleko je Si spreman da ide.

Na kraju krajeva, interesi Kine nisu interesi Rusije. Kao stariji partner u ovoj vezi, Si će verovatno sarađivati onda kada mu to bude odgovaralo, čak i kada bude bio potreban svom "dragom prijatelju" i savezniku - zaključuje BBC.

(Beta, 05.18.2024)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »