Stejt department: Akcija policije u bankama na severu Kosova zaoštrava tenzije

Beta pre 13 dana

Američko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je razočarano "što je Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu Kosova po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova", ocenjujući da to zaoštrava tenzije, javio je kasno sinoć Glas Amerike (Voice of America - VoA).

"Pitanja u vezi s tim bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU", navodi se u odgovoru neimenovanog portparola Stejt departmenta za VoA.

Policija Kosova saopštila je da je na severu Kosova u ponedeljak zatvoreno šest filijala banke Poštanske štedionice. Kako je navedeno, na bankama su postavljena zvanična obeležja za njihovo zatvaranje, a sve "dalje policijske radnje će se sprovoditi u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima".

"Vlada SAD je dosledno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a poslednji put je to uradila podsekretarka Elizabet Alen (Elizabethe Allen) na svom sastanku sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem 19. maja", navodi Stejt department.

Ponavlja se "jasnu zabrinutost" SAD zbog primene izmenjene uredbe Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu dinara na Kosovu.

"Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana - uključujući i one iz srpske manjine - negativno pogođenim nedavnim promenama valutnih propisa", dodala je američka diplomatija.

(Beta, 05.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »