Vučević: Bez ulaska država Zapadnog Balkana u EU evropska priča nije zaokružena

Beta pre 24 dana

Predsednik Vlade Miloš Vučević rekao je danas da je evropski put cilj međunarodne politike Srbije, dodajući da bez ulaska država Zapadnog Balkana u EU - evropska priča nije zaokružena.

Vučević je na konferenciji "Od velikog proširenja ka brzom proširenju: 20 godina od velikog proširenja EU" nemačke Fondacije "Konrad Adenauer", rekao da će se Srbija kretati evropskim putem jer je to odluka koja je učvršćena 2008. godine, kao i da je to jasno izneo u ekspozeu nove Vlade.

Kako je rekao, to nije izneo iz formalnih razloga ili "zato što se to podrazumeva" nego zato što i jeste politički cilj Srbije na međunarodnom nivou.

Vučević je dodao da Srbija jeste spremna za kompromis, ali da isto tako smatra da pravila EU treba da važe jednako za sve, i da ona, kada se započne neki proces, treba da budu jasna i da se ne menjaju.

On je rekao da je zadovoljan što je Srbija u okviru zelene agende počela da ostvaruje rezultate, kao i sa reformama u oblasti pravosuđa i ekonomije, ali i time što je sve ove godine uspela da sačuva mir.

Dodao je i da Srbija često zaboravlja koliko donacija i grantova ima od EU, te da je najveća podrška došla iz njenih institucija.

Prema njegovim rečima, Evropa i dalje predstavlja sistem vrednosti koji je najpoželjniji u čovečanstvu, ali su pred njom veliki izazovi, od kojih je jedan od većih demografsko pitanje, u pogledu starosne strukture.

Govoreći o zemljama Zapadnog Balkana i članstvu u EU, rekao je da mu je teško da zamisli da neka od tih država postane članica pre Srbije.

Vučević je komentarišući pitanje Kosova ocenio da ono može da se reši samo između Srba i Albanaca, da to pitanje dugoročno nije moguće razrešiti kroz nametanje rešenja, kao i da smatra da premijer Kosova Aljbin Kurti pravi veliku grešku pritiscima nad srpskim narodom.

"Naša strategija je da čuvamo mir i sačuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji, dogovorimo sve ono što možemo sa Albancima i da dođemo do istorijskog sporazuma sa njima", zaključio je Vučević.

(Beta, 05.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »