U Pančevu, 21. Bijenale umetnosti od 25. maja do 25. juna

Beta pre 23 dana

U Pančevu će, 21. po redu Bijenale umetnosti, biti održano od 25. maja do 25. juna, pod sloganom "Ispiranje", najavili su organizatori.

U saopštenju piše da jer više od 20 domaćih i inostranih umetnika i kolektiva pozvano da predstave ili realizuju radove u vezi sa terminom "ispiranje", odabirajući neku od brojnih asocijacija koje se vezuju za njega.

U tom procesu su mogli da se oslone na pitanja: Koliko se osećamo ispranim, izmorenim, isceđenim, rastvorenim? Da li je proces ispiranja proces uklanjanja ili pronalaženja nečeg? Da li se rasna mržnja, mizoginija, homofobija mogu isprati? Da li se tragovi porodičnog nasilja, ratnih zločina, zlostavljanja mogu (i)sprati?... navodi se u saopštenju.

Tu su i pitanja poput: Da li se vodom mogu isprati otpaci iz prehrambene industrije, ili bilo koje druge grane industrije? i Koji je odnos između ispiranja i zaborava?.

U programu učestvuju Aistė Ambrazevičiūtė (Litvanija), Breda Beban, Lana Stojićević, Barbara le Begek Fridman (Francuska), Neva Lukić i Viktor Radonjić (Hrvatska, Srbija) i umetnici/ce i kolektivi iz Srbije: Bio2Arh, Danica Bićanić, Vaštag Vendel, Grafička mreža i Ljubica Denković (Srbija/Belgija).

Učestvuju i Dragana Dražović-Ilić, Nadežda Kirćanski (Srbija/Holandija), Marija Kozomora, Živana Mijailović, Branislav Nikolić, Konstantinos Petrović, Monika Sigeti, Isidora Stojanović, Slobodan Stošić i Zoran Todorović.

Bijenale će biti otvoreno 25. maja u Narodnom muzeju Pančevo, gde će, potom biti organizovan performans "Čišćenje zemlje", francuske umetnice Barbarae le Begek Fridman.

Kasnije iste večeri, u prostoru Galerije "Milorana Bate Mihailovića" na programu je performans „Čist umetnik“ domaćeg umetnika Vaštaga Vendela.

Bijenale umetnosti održava se uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva za kulturu Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

(Beta, 05.24.2024)

Pančevo »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »