Vučić: Pogodilo me je glasanje Severne Makedonije za rezoluciju, Grčka je imala više kičme

Beta pre 23 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da ga je pogodilo glasanje Severne Makedonije za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) jer je "najviše uložio" u odnose sa tom zemljom. Po povratku iz Njujorka, gde je juče govorio na sednici GS UN na kojoj je usvojena Rezolucija o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, Vučić je televiziji Prva rekao da ga je stav Skoplja pogodio, za razliku od glasanja Crne Gore. "Odnos Severne Makedonije nije fer jer mi se čini da sam najviše uložio u odnose sa makedonskom braćom i oni će uvek biti naša braća. Pokazalo se da je Grčka (koja je bila uzdržana) imala više kičme nego Severna Makedonija", kazao je Vučić. Naveo je da ga glasanje Crne Gore za rezoluciju "nije čak ni pogodilo", odnosno da ga je "pogodilo zbog srpskog naroda u Crnoj Gori". Vučić je rekao i da Crna Gora "nikada neće doneti" rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, nakon što su predstavnici Srba u toj zemlji najavili da će predložiti skupštini Crne Gore usvajanje takvog dokumenta. "Rekli su da će usvojiti tu rezoluciju misleći da će time da kupe dva dana oko Srebrenice i da će onda svi to da zaborave. Oni ne smeju da usvoje takvu rezoluciju", kazao je Vučić.     Vučić o izborima: Čeka nas 'Ekspo', nije nam potreban neozbiljan pristup i gubljenje vremena  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su lokalni izbori koji se održavaju 2. juna važni, jer Srbiji predstoji "najbrži rast i razvoj" zbog održavanja Međunarodne izložbe "Ekspo 2027".

Vučić je za televiziju Prva rekao da zbog toga nije potreban "neozbiljan pristup i gubljenje vremena". "Nemamo ga, moramo da izgradimo sve, moramo da podignemo plate na 1.400 evra prosečno", rekao je Vučić. On je kazao da je u martu u beogradskoj opštini Vračar prosečna plata bila 1.450 evra, dok je u Beogradu prosečna plata bila 1.060 evra. Vučić je rekao i da je "najbrže u poslednjih deset godina proporcijalno rasla plata u Nišu". Govoreći o izbornoj listi koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima u Beogradu, Vučić je rekao da je na njoj i čovek koji je izgubio svog sina u masovnom ubistvu u maju prošle godine. "Mi na listi imamo roditelja koji je izgubio svog sina, nikada to nismo rekli", rekao je Vučić.

Vučić: Smisao usvajanja rezolucije o Srebrenici bio je da se Srbiji zada udarac  Smisao usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) bio je da se Srbiji zada udarac i u tome je prednjačila šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, izjavio je večeras u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Po povratku iz Njujorka, gde je juče govorio na sednici GS UN na kojoj je usvojena Rezolucija o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, Vučić je televiziji Prva rekao da je Berbok "najsnažnije gurala" rezoluciju "protiv vitalnih interesa Srbije". "Suočili smo se sa najtežom temom, protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad. Računali su na gotovu jedinstvenu podršku, mislili su da će biti osam glasova protiv i do 40 uzdržanih i da će tako pokazati da mogu da pobede Rusiju, ali potcenili su nas koji smo se posvetili tom pitanju", rekao je Vučić. Vučić je rekao da je smisao usvajanja rezolucije bio "da Srbija prihvati da je kriva za sve, da prihvati da u Jasenovcu nisu ubijani Srbi, nego Hrvati i da su ih ubijali Srbi", i dodao da "najnoviji naučni skupovi u Hrvatskoj pokazuju da ne preteruje".  

(Beta, 05.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »