BBC vesti na srpskom

Lokalni izbori 2024: „Nezamisliva koalicija” socijalista i naprednjaka u Surdulici

SPS je prethodnih godina pobeđivala u ovom mestu na jugu Srbije, ipak na lokalne izbore 2. juna izlazi sa naprednjacima, ljutim neprijateljima. Otkud taj zaokret?

BBC News pre 19 dana  |  Dejana Vukadinović - BBC
Surdulica, lokalni izbori
Ilustracija/BBC, Jakov Ponjavić

Do juče uvrede i optuživanja, a od skoro zajedničke poruke biračima sa bilborda i plakata.

Iako su na republičkom nivou više od decenije u koaliciji, Socijalistička stranka Srbije (SPS) i Srpska napredna stranka (SNS) u Surdulici, maloj opštini na jugu Srbije, do pre nekoliko meseci bile su politički protivnici.

Novica Tončev, lider surduličkih socijalista i ministar bez portfelja, bio je centralna figura političkog rata sa naprednjacima, a sada je na čelu zajedničke liste za lokalne izbore 2. juna.

„Interesi Surdulice i svih njenih građana stavljaju se ispred svih, ličnih, političkih ili bilo kojih drugih stavova", objašnjava on za BBC na srpskom.

Ova opština jedno je od retkih mesta u Srbiji gde naprednjaci za 12 godina, koliko su na vlasti u zemlji, nikada nisu pobedili.

'Kataklizma, jedno od sedam svetskih čuda'

Političke razmirice i podele ovih stranaka oslikavale su se u svakodnevnom životu grada sa 17.535 stanovnika da se tačno znalo čiji simpatizer ide u koji kafić, kaže Radoman Irić novinar u penziji, za BBC na srpskom.

„Surdulica je za naprednjake oduvek bila bastion koji ne mogu da osvoje"..

Socijalisti su i na parlamentarnim izborima u decembru 2023. osvojili većinu - 46 odsto glasova, osam više u odnosu na naprednjake.

Njihov sukob seže godinama unazad, a gotovo posle svakog izbornog ciklusa razmenjivale su se teške reči.

Surdulica, lokalni izbori
BBC

Tončev danas kaže da su „sve ranije i brzoplete izjave lične prirode ostavili po strani i da su prioritet državni interesi, očuvanje mira i stabilnosti i ličnog napretka svakog građanina zemlje".

„Dogovor kuću gradi, a naša kuća je opština Surdulica.

„Tokom proteklih godina, SPS je samostalno vodio Surdulicu i postigao izuzetne rezultate, sada udruženi sa SNS-om želimo da zajednički nastavimo da radimo na ostvarivanju novih ciljeva i projekata", kaže u pisanom odgovoru.

Stevanovića, državnog sekretara u ministarstvu građevine, među kandidatima za odbornike na ovim izborima nema, a na pozive i poruke BBC-ja do objavljivanja teksta nije odgovarao.

„Za mene je to bio ne samo šok, već zemljotres od sedam stepeni Rihterove skale, kataklizma, jedno od sedam svetskih čuda...

„Ni u bunilu nije moglo da se zamisli da će se naprednjaci i socijalisti udružiti u Surdulici - to nikome nije padalo na pamet", kaže Radoman Irić.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

'Biće mutno, ali sve je to politika'

Sa gotovo svakog bilborda u Surdulici poruka je ista: Novica Tončev - Aleksandar Vučić Surdulica Sutra, pored velikog, zaokruženog broja jedan, pozivajući 16.355 upisanih birača, da podrže ovu izbornu listu.

Nemanja Gligorijević iz SNS-a je na drugom mestu, a sledi ga doktorka Aleksandra Popović, dosadašnja predsednica opštine, iz redova socijalista.

Drugih političkih postera u Surdulici gotovo i da nema, iako se za mesto u lokalnom parlamentu bore još dve političke opcije.

Listu „Udružena opozicija - Možemo i moramo bolje - Za spas Surdulice" čine Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Novo lice Srbije, a tu je i koalicija „Moral - Pravda - Znanje - Da vratimo sjaj Surdulici - Narodni pokret Srbije".

O njima meštani gotovo i da ne znaju, a i nisu mnogo raspoloženi za priču o politici.

Uglavnom skreću pogled i odmahuju rukom.

Jedna od prometnijih ulica u Surdulici podseća na pijacu.

Sa obe strane su postavljene improvizovane tezge, a ponuda je šarolika: od odeće i obuće, do hrane i skutera.

Kuće su mahom stare, kafane su gotovo prazne, a jedino odakle dopiru glasovi su kafići oko skupštinske zgrade.

Surdulica, lokalni izbori
BBC

Jedan od retkih meštana koji pristaje da priča je Dragi Đorić, 73-godišnjak.

„Te podele su oduvek bile i kad su današnji naprednjaci nekada bili radikali. To što sada idu zajedno me ne iznenađuje mnogo.

„Mora da su tu neke pare u pitanju, biće mutno. Sve ti je to politika,a ništa neće da se promeni, ovde ne može da bude bolje", kaže za BBC na srpskom.

Kaže da „čitav život glasa za socijaliste i ne planira da to promeni".

Njegovog sugrađanina Ratomira, koji odbija da kaže prezime, ovo političko udruživanje raduje, jer, kako izjavljuje za BBC, dosta se „ratovalo".

„Ujedinjeni treba da se bore, da nam bude bolje", dodaje, dok u jednoj ruci drži presavijene novine.


Ko je Novica Tončev?

  • Rođen 1962. godine u Surdulici.
  • Od 1996. do 2004. godine bio je odbornik Skupštine opštine Surdulica, od 2000. do 2004. i potpredsednik Skupštine opštine Surdulica.
  • Četiri godine kasnije postao je predsednik opštine Surdulica, a bio je i predsednik Skupštine opštine.
  • Za ministra u Vladi prvi put je izabran 2020. godine, kada je bio zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština.
  • Bio je ministar bez portfelja u sledećoj vladi.
  • Potpredsednik je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, a od 2012. godine je i član Predsedništva SPS-a.

Izvor: Otvoreni parlament

Ko je Dragan Stevanović?

  • Rođen u Surdulici 1973. godine.
  • Od 2004. do 2008. godine bio je predsednik Skupštine opštine Surdulica, a potom je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini, gde je bio član Odbora za privatizaciju i Odbora za međunacionalne odnose.
  • U novembru 2012. godine imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave.
  • Istu funkciju, ali u Ministarstvu privrede, obavljao je od 2014. do 2020. godine.
  • Član je Glavnog odbora i Predsedništva SNS-a i potpredsednik je Izvršnog odbora naprednjaka.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture


Lokalnu vlast će pored Surduličana 2. juna da biraju i meštani 87 gradova i opština, a kakva je politička ponuda u tim gradovima i kako se biraju odbornici pročitajte ovde.

Pored neobičnih udruživanja, pojedini partneri se razilaze.

Ujedinjena seljačka stranka Milije Miletića već 20 godina učestvuje u lokalnoj vlasti u Svrljigu, na jugu Srbije, SNS sa njima vlada već skoro deceniju, ipak na ove na izbore izlaze odvojeno.

Naprednjaci nastupaju samostalno i u Jagodini, iako su 2020. bili u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom (JS) Dragana Markovića Palme, osvojivši većinu.

A tu je i zanimljivih naziva izbornih lista.

Tako će se na glasačkom listiću u Bačkoj topoli, mestu u Vojvodini, nadmetati i „Aleksandar Vučić - Bačka Topola sutra" i „Bačka Topola prekosutra - Topolya holnapután".

Surdulica, lokalni izbori
BBC
Kroz Surdulicu protiče rekla Vrla

Centrala jača od lokala

Bojan Vranić, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu

Kada govorimo o političkom udruživanju, treba voditi računa o političkom kontekstu u kojem se to radi, a u Srbiji politička decentralizacija u okviru samih stranaka nikada nije urađena.

Uglavnom su centrale dominantne i one komanduju lokalom.

Izdvaja se nekoliko slučajeva gde lokalni lideri nameću pravila igre, ali je praksa pokazala da postoji određena granica dokle to nametanje lokalnih interesa može da ide.

U Surdulici jedino racionalno tumačenje koje za sada može da se da, bar iz nekog prethodnog iskustva, jeste da se radi o nekoj vrsti kriznog menadžmenta i da se SPS 'uplašio' ili veruje da postoji rizik da će njihovi tradicionalni birači da migriraju ka SNS taboru.

Poslednjih godina nema radikalne migracije glasača u Srbiji.

U okviru jedne političke opcije može da dođe do migracija, kao što je deo SPS birača prešao na stranu naprednjaka u decembru 2023. ali je u očima birača reč o istoj ideološkoj potki.

To je prostor u kojem političkim elitama može da prođe sve, pa i neke neprirodne koalicije.

SNS ekonomski i politički ulaže u jug i Aleksandar Vučić kampanje vrlo često počinje upravo na jugu, ali Tončev je vrlo iskusan političari i verujem da će se naći neki balans i da će se uticaj SPS-a na jugu održati.


Surdulica, lokalni izbori
BBC
Grafit na jednoj od mnogobrojnih napuštenih kuća u Surdulici

Jedan od presudnih faktora za uspeh socijalista poslednjih godina u ovom mestu Radoman Irić vidi u otvaranju fabrika.

„Tončev je doneo tri jake firme koje su pokrenule ekonomiju i privredu Surdulice: Rosu, (Koka-Kola), Knauf i Vlasinske elektrane i kada u jednoj nedođiji gde ljudi nisu imali šta da jedu otvoriš fabriku sa 250 radnih mesta i elektranu sa 200 zaposlenih, ona se preporodi.

„Surdulica je bila mesto gde se dolazilo samo po kazni", kaže on.

Prosečna plata u ovoj opštini u martu 2024. iznosila je 90.727 dinara, gotovo 20.000 više u odnosu na prethodni mesec.

Na početku glavne pešačke zone u Surdulici čuje se zvuk bušilice.

U toku su radovi na fasadi nedavno otvorenog hotela, a blizu je i improvizovana autobuska stanica, pošto je stara odavno pod ključem,

Ipak, mladi i dalje napuštaju ovaj gradić u potrazi sa poslom.

Među njima je i sin Miodraga Tasića.

Više od dve decenije živi u Norveškoj i ne planira da se vrati, što njegovog oca posebno rastužuje.

Politiku je zbog toga odavno prestao da prati, ali ga je vest o zajedničkom izlasku socijalista i naprednjaka poprilično iznenadila.

„Toliko su se svađali, pitaj Boga, na šta će to da izgleda", kaže za BBC.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.30.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »