BBC vesti na srpskom

Severna i Južna Koreja: Baloni sa smećem sa Severa bačeni na Jug

Severna i Južna Koreja koriste balone u njihovim propagandnim kampanjama od Korejskog rata 1950-ih.

BBC News pre 27 dana  |  Keli Ng - BBC Njuz
beli balon za koji je prikačena kesa sa smećem
Reuters
Vlasti u Seulu upozorile su stanovnike da ne izlaze napolje i da ne diraju „neidentifikovane objekte"

Severna Koreja izbacila je najmanje 150 balona sa propagandnim flajerima i smećem na Južnu Koreju, što je navelo vlasti da upozore stanovnike da ostanu u kućama.

Vojska Južne Koreje takođe je upozorila ljude u sredu da ne dodiruju bele balone i plastične kese koje su za njih zakačene, jer sadrže „đubre i smeće".

Baloni su pronađeni u osam od devet provincija u Južnoj Koreji i sada ih nadležni analiziraju.

Severna i Južna Koreja koriste balone u propagandnim kampanjama od Korejskog rata 1950-ih.

Poslednji incident dogodio se nekoliko dana pošto je Severna Koreja kazala da će se osvetiti zbog toga što aktivisti sa Juga često „razbacuju flajere i drugo smeće" u pograničnim područjima.

„Gomile otpadnog papira i smeća biće uskoro razbacane po pograničnim područjima i unutrašnjosti ROK-a i oni će neposredno iskusiti koliko je napora potrebno da bi se uklonili", kazao je Kim Kand Il, zamenik ministra odbrane Severne Koreje, u izjavi za medije u nedelju.

Republika Koreja ili ROK je zvaničan naziv za Južnu Koreju, dok se Severna zove Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK).

Kasno u utorak, ljudi koji žive severno od glavnog grada Južne Koreje, Seula, i u pograničnim područjima, primili su poruku od lokalnih vlasti koje im poručuju da ne izlaze napolje.

Od njih je traženo i da podnesu prijavu u najbližoj vojnoj bazi ili policijskoj stanici ako primete „neidentifikovane objekte".

Fotografije koje su podeljene na društvenim medijima pokazuju kese, koje su pomoću uzice privezane za balone i u kojima je toalet papir, zemlja, baterije i drugi sadržaji.

Policajci i vojnici se nalaze na nekim od ovih fotografija.

Južnokorejska agencija Jonhap prenela je da „su neki od balona koji su pali nosili izmet, sudeći po tamnoj boji i smradu".

Južna Koreja je osudila ovaj postupak kao „očito kršenje međunarodnog prava".

„Ovo ozbiljno ugrožava bezbednost našeg naroda.

„Severna Koreja je u potpunosti odgovorna za sve što se dogodi zbog balona i ozbiljno upozoravamo Severnu Koreju da odmah prestane sa ovom nehumanom i bezumnom akcijom", navela je vojska.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


U sklopi propagande protiv Pjongjanga, aktivisti iz Južne Koreje su slali balone koji su između ostalog nosili novac, zabranjene novine, čak i Čoko Pajs - južnokorejske grickalice koje su zabranjene na Severu.

Ranije ovog meseca, aktivisti iz Južne Koreje naveli su da su poslali 20 balona preko granice sa propagandnim flajerima protiv Pjongjanga, kao i USB-ove na kojima je korejska pop muzika i muzički spotovi.

Parlament u Seulu usvojio je zakon u decembru 2020. godine po kojem je slanje flajera protiv Pjongjanga protiv zakona, ali su kritičari upozorili na kršenje slobode govora i ljudskih prava.

Severna Koreja je takođe lansirala balone prema Jugu kojima su napadnuti lideri Seula.

U jednom takvom lansiranju 2016. godine baloni su navodno nosili toalet papir, opuške i smeće.

Seulska policija ih je opisala kao „opasne biohemijske supstance".

Dodatno izveštavanje Jake Kvon u Seulu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.30.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »