Jovanović (CLS): Ako su prepravljani zapisnici, sprečiti konstituisanje Skupštine Novi Beograd

Beta pre 21 dana

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović ocenio je danas da bi opozicija, ukoliko su zapisnici sa biračkih mesta u beogradskoj opštini Novi Beograd naknadno prepravljani, trebalo "svim raspoloživim sredstvima" spreči konstituisanje saziva skupštine te gradske opštine.

"Ako su naknadno prepravljani zapisnici sa biračkih mesta na Novom Beogradu, a verujem da jesu, onda sve stranke koju su ipak odlučile da učestvuju na ovakvim izborima, treba makar da spreče konstituisanje saziva skupštine opštine - svim raspoloživim sredstvima", napisao je Jovanović na društvenoj mreži Iks (X).

Opozicione liste "Biramo Novi Beograd" i "Kreni-promeni" optužile su vlast da je prepravljala zapisnike sa biračkih mesta izbora za Skupštinu gradske opštine Novi Beograd i time promenila rezultat izbora u svoju korist.

Direktor kampanja pokreta "Kreni-promeni" i nosilac njihovih izbornih lista Savo Manojlović najavio je danas da će njihovi odbornici napustiti Skupštinu grada Beograda i opštinsku Skupštinu Novog Beograda.

"Zbog izbornih mahinacija koje su se desile odbijamo da učestvujemo na ovaj način u potpunom kršenju ustava i demokratije koja se dešava... Sada imate u Nišu prekrajanje izbornih spiskova, isto na Novom Beogradu, Starom gradu, Vračaru i u Čačku. To je direktan uvod u diktaturu", ocenio je Manojlović.

On je dva dana ranije pozvao i druge stranke koje su učestvovale na izborima da učine isto, ali nije dobio pozitivan odgovor.

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) u Beogradu Zoran Lukić saopštio je danas da dodatnom proverom zapisnika koju je zatražila lista "Kreni-promeni" nije zabeležena nijedna nepravilnost koja bi ugrozila legitimnost izbornog procesa.

Lukić je za Beoinfo rekao da se od ukupno prebrojanih 27.379 glasačkih listića, ispostavilo da jedan glasački listić nije odgovarao zapisniku sa biračkog mesta.

Prema preliminarnim rezultatima, lista okupljena oko Srpske napredne stranke ima 25 mandata, "Kreni-promeni" - 14, "Biramo Novi Beograd" - devet, a Ruska stranka jedan mandat.

(Beta, 06.06.2024)

Izbori »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »