Predsednici Kine, Kirgizije i Uzbekistana čestitali potpisivanje sporazuma o železinici

Beta pre 19 dana

Predsednici Kine, Kirgizije i Uzbekistana, Si Đinping, Sadir Džaparov i Šavkat Mirzijojev, uputili su čestitike putem video linka povodom potpisivanje međuvladinog sporazuma o projektu železnice.Si je rekao da je železnica strateški projekat za povezivanje Kine i centralne Azije i značajna konstrukcija u saradnji tri zemlje u okviru Pojasa i puta, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Potpisivanje međuvladinog sporazuma obezbeđuje čvrstu pravnu osnovu za izgradnju projekta, čime je omogućeno da vizija o izgradnji železnice bude pretvorena u realnost, dodao je.

Kina je spremna da radi sa Kirgizijom i Uzbekistanom kako bi se pripremila za pokretanje izgradnje i završila strateški projekat koji koristi trima zemljama i njihovim narodima što je pre moguće, rekao je Si.

Džaparov je rekao da će železnica biti nova transportna linija koja povezuje Aziju sa Evropom, kao i sa zemljama Persijskog zaliva, dodajući da je značajna za povezivanje i jačanje ekonomske i trgovinske razmene između zemalja duž rute, kao i u celom regionu.

Mirzijojev je istakao da će železnica postati najkraći kopneni put koji će povezivati Kinu i zemlje centralne Azije.

Takođe će otvoriti velika tržišta u južnoj Aziji i na Bliskom istoku, što će doneti korist saradnji zemalja u regionu sa Kinom, dodao je uzbekistanski predsednik.

Železnica će se prostirati od Kašgara u autonomnoj pokrajini Sinđijang na severozapadu Kine, kroz Kirgiziju, do teritorije Uzbekistana. U budućnosti može da se proširi i na zapadnu Aziju i južnu Aziju.

(Beta, 06.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »