Veran Matić: Tužilaštvo još uvek nije pozvalo Vuka Cvijića da da iskaz

Beta pre 23 dana

Član Stalne radne grupe za bezbednost noviara (SRG) Veran Matić izrazio je protest zbog toga što, ni posle sedam dana od incidenta, tužilaštvo nije pozvalo napadnutog novinara Vuka Cvijića kako bi uzelo njegov iskaz o ovom događaju.

“Opšte obavezno uputstvo Vrhovnog javnog tužilaštva propisuje urgentno reagovanje nadležnog tužioca u slučajevima napada na novinare, što se ovom prilikom nije desilo”, naveo je Matić u saopštenju.

On je naveo da su, od četiri prijavljena slučaja ugrožavanja bezbednosti predsednice Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ane Hegediš Lalić, u dva otkriveni počinioci i podignuti su optužni predlozi a da je u jednom, rešenjem Višeg suda u Beogradu, optuženom produžena mera bezbednosti zabrane napuštanja stana.

“U druga dva slučaja, policija još uvek nije dostavila tužilaštvu izveštaj o prikupljenim obaveštenjima”, naveo je Matić.

Prema njegovim rečima, programski direktor NDNV, novinar Bete i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić ima četiri prijavljena slučaja, od čega dva slučaja ugrožavanja bezbednosti putem društvenih mreža i u jednom slučaju čeka se policija sa obaveštenjima, a u drugom se ta obaveštenja čekaju i sledi reakcija tužilaštva.

“U slučaju koji je formiran zbog pretećeg grafita na ulazu u zgradu u kojoj živi porodica Gruhonjić, prema rečima predstavnika tužilaštva i dalje se radi na preduzimanju neophodnih mera i radnji", kazao je Matić.

Kako je naveo, "Osnovno javno tužilaštvo je 16. maja ponovo uputilo zahtev Policijskoj upravi Novi Sad, ali izveštaj po navedenom zahtevu još uvek nije dostavljen".

Dodao je da je u slučaju pretnji koje je Gruhonjiću na ulici uputio NN izvršilac, policija u izveštaju tužilaštvu navodi da su prikupljeni video zapisi sa gradskih kamera u blizini incidenta i da je uočeno lice koje bi moglo da bude počinilac, te da se radi na utvđivanju identiteta.

Kada je reč o fizičkom napadu na Uglješu Bokića, dopisnika Danasa i Cenzolovke sa izbornog dana, koji je sam novinar snimio, tužilaštvo je naložilo da se prikupe svi relevantni snimci sa društvenih mreža, obavi razgovor sa osumnjičenim, i utvrdi da li postoje svedoci događaja te da se oni saslušaju, naveo je.

U diskusiji na sednici Stalne radne grupe je konstantovano da postoji veliki broj slučajeva u kojima se, uprkos uspostavljene hitnosti procedura u slučajevima napada na novinare, i dalje čekaju izveštaji i zatraženo je od predstavnika MUP-a da o tome upozna nadležne.

“Sprovođenje istražnih radnji bi moralo da se ubrza kako bi se počinioci priveli pravdi u razumnim rokovima”, rečeno je na sednici, preneo je Matić.

(Beta, 06.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »