BBC vesti na srpskom

Fudbal i Balkan: Gatuzo trener Hajduka iz Splita - koji stranci su još vodili klubove u regionu

Italijanski temperamentni trener nije prvi stranac na klupi Hajduka, pa ni timova u regionu. Neki od njih su Lotar Mateus, Valter Zenga, Avram Grant i drugi.

BBC News pre 4 dana
Đenaro Gatuzo dok je vodio Napoli, 2020. godine
Reuters
Đenaro Gatuzo dok je vodio Napoli, 2020. godine

Bura je na stadionu Poljud do sada brijala sa mora i tribina, a od predstojeće sezone sa klupe će izgledati duvati orkan jer na mesto trenera fudbalera splitskog Hajduka dolazi temperamenti Đenaro Gatuzo.

„Dobro došli gospodine Gatuzo (Benvenuto Mister Gattuso)", ovim rečima uprava splitskog kluba na zvaničnom sajtu i društvenim mrežama dočekala je legendarnog igrača Milana i italijanske reprezentacije.

Rino, kako glasi nadimak čuvenog veziste, potpisao je ugovor sa Hajdukom do 2026. godine, a prema najavi u Split stiže naredne nedelje.

Tako je sportski direktor hrvatskog kluba, Nikola Kalinić, koji je krajem maja stupio na ovo mesto, okončao sagu oko novog trenera dovevši čoveka koji ga je trenirao u Milanu, na iznenađenje mnogih navijača.

Gatuzo svakako nije prvi trener stranac u regionalnom fudbalu, a ni prvi u Hajduku, mada jeste najzvučnije inostrano fudbalsko ime na klupi jednog od dva najveća kluba u Hrvatskoj.

Ranije su to, sa manje ili više uspeha, činili, između ostalih, njegov sunarodnik Valter Zenga u Crvenoj zvezdi, legendarni nemački fudbaler i trener Lotar Mateus na klupi Partizana, Izraelci Avram Grant u crno-belom, i Barak Bahar u crveno-belom taboru i mnogi drugi.

Gatuzo - prgav na terenu, ali i na klupi

Đenaro Gatuzo se proslavio kao fudbaler Milana, gde je proveo 13 godina i u čijem dresu je dva puta osvajao Seriju A, a isto toliko i dizao pehar Lige šampiona.

Ratoborni, 46-godišnji Italijan bio je važna karika i u veznom redu Azura, sa kojima je osvojio Svetsko prvenstvo 2006.

Na vrhuncu karijere bio je jedan od najboljih veznih igrača sveta, uglavnom zadužen da kvari igru protivničkih ekipa.

Fudbalske i radne kvalitete, poput čvrstine, borbenosti i pobedničkom mentaliteta, neretko je znao da stavi u drugim plan incidentima i nesportskim ponašanjem na terenu.

Često je ulazio u verbalne sukobe sa drugim igračima i sudijama, odguravao protivnike, a katkad se i fizički sukobljavao, kako sa fudbalerima, tako i sa trenerima.

Tako je na utakmici Lige šampiona između Milana i Totenhema prvo rukom odgurnuo u predelu vrata trenera londonskog tima Džoa Džordana, da bi ga posle utakmice i udario glavom.

Fizičkom nasrtaju prethodila je svađa.

„Izgubio sam kontrolu. Nema opravdanja za to što sam uradio. Preuzimam odgovornost za to", rekao je Gatuzo, ali je dodao da ga je Džordan provocirao tokom cele utakmice.

Za razliku od igračke, Gatuzova dosadašnja trenerska karijera je neuporedivo manje uspešna - za nešto više od 10 godina, promenio je isto toliko klubova.

Započeo ju je 2013. u švajcarskom Sionu i do danas je vodio više italijanskih timova, među njima i Milan i Napoli, sa kojima je osvojio italijanski kup 2020. prekinuvši višegodišnji post tima iz Napulja u pogledu titula.

Naprasiti Gatuzo je i sa klupe pokazivao impulsivni karakter, nekada psovkama, kao na konferenciji za novinare u grčkom OFI-ju, a ponekad šutirajući kutiju u napadu besa posle dobijenog crvenog kartona u španskoj Valensiji.

Na klupu Hajduka dolazi iz marsejskog Olimpika gde se zadržao čitave 24 utakmice.

Pokušaće da Splitu i ponosu čitave Dalmacije donese titulu prvaka posle bezmalo 20 godina.

Dolazak izazvao je različite reakcije navijača trofejnog hrvatskog kluba, od neverice, preko euforičnih pohvala i oduševljenja, do šaljivih komentara da je „spremniji od 90 odsto prve ekipe" i da će se „svi lupati šamare jedni drugima na prvom treningu".

Jedno je sigurno, neće biti plandovanja i opuštanja, budući da kao trener traži od igrača ono što je i sam činio dok je trčao po zelenim tepisima širom Evrope - borbu i zalaganje.


Pogledajte raniji video: Torcida proslavila 70. rođendan


Za razliku od Splićana, Dinamo Zagreb, apsolutni rekorder po broju titula u Hrvatskoj, posle raspada Jugoslavije je svega dva puta angažovao strance za trenere koji nisu sa prostora bivše države.

Jedan od njih je Osvaldo Ardiljes, argentinski trener i bivši reprezentativac ove južnoameričke zemlje sa kojom je, kao domaćin, osvojio Mundijal 1978.

Na klupi tadašnje Kroacije, kako se Dinamo kratko zvao, proveo je svega nekoliko meseci 1999. i ekipu vodio kroz grupnu fazu Lige šampiona gde je, između ostalog, izvukao i bod protiv Mančester junajteda u gostima.

Na drugoj utakmici, u Zagrebu, njegov tim je izgubio 2:1, posle čega je dobio otkaz.

Drugi stranac bio je Bugarin Ivajlo Petev, koji se u zagrebačkom klubu zadržao godinu dana - od 2016. do 2017.

Dobio je otkaz nakon što je Dinamo te sezone ostao bez ijednog trofeja, što se desilo prvi put posle 12 godina.

Lotar Mateus u Partizanu: Ispunjeno obećanje - Liga šampiona

Jedan od prvih stranaca koji je seo na klupu nekog tima bivše Jugoslavije po raspadu zemlje, bio je nemački trener i bivši reprezentativac Lotar Mateus.

Krajem 2002. godine, Mateus je preuzeo beogradski Partizan, tadašnjeg šampiona države koju su činili Srbija i Crna Gora, od trenera Ljubiše Tumbakovića.

Legendarni nemački fudbaler je potpisao jednoipogodišnji ugovor, a prema pisanju medija, dobio je 750.000 evra.

Iako su mnogi bili skeptični, budući da mu je ovo bio tek drugi trenerski angažman posle bečkog Rapida gde se nije proslavio, Mateus ih je razuverio već narednog leta.

„Verujem da Partizan ima potencijal da naredne sezone igra u Ligi šampiona i zbog toga sam prihvatio taj posao. Besmislene su tvrdnje da je to bio moj samoubilački potez.

„Videćete da taj tim ima odličnu perspektivu. Videćete da ćemo igrati Ligu šampiona", rekao je tada Mateus.

Lotar Mateus
Reuters
Lotar Mateus

To obećanje ispunio je 27. avgusta 2003. godine kada je Partizan na penale savladao engleski Njukasl u gostima, posle 1:0 u regularnom delu susreta, koliko je bilo i u Beogradu.

Bio je to prvi plasman nekog srpskog, ali i regionalnog kluba u Ligu šampiona.

Crno-beli su bili u vrlo teškoj grupi sa Real Madridom, za koji su tada igrali Zinedin Zidan, Dejvid Bekam, Brazilac Ronaldo, Luiš Figo, potom sa portugalskim Portom i Olimpikom iz Marseja.

Uspeli su da osvoje tri boda, ali je to bilo nedovoljno da nastave takmičenje.

Prethodno je Mateus, prvi najbolji fudbaler sveta po izvoru FIFA 1991. i jedini Nemac kome je to, do sada, pošto za nogom, doveo Partizan i do titule prvaka tadašnje Prve lige SR Jugoslavije, gde su se takmičili timovi iz Srbije i Crne Gore.

Krajem 2003. godine, Mateus je napustio beogradski klub.

„Ne volim baš da pričam o tome, ali nisam se rastao na najlepši način od Partizana. Zato sam i otišao, nije bilo baš sve korektno, ali i to je deo fudbala", govorio je Nemac.

Tom prilikom je izjavio i da mu „dan danas pripada dosta novca", ali da mu je „drago što je bio deo tima te godine".

Mateus se i u vlastitoj biografiji osvrnuo na vreme provedeno u Beogradu, između ostalog, pomenuvši i navodno nameštanje utakmice Partizana i Rada iz 2003. godine.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Zenga i odlazak iz Zvezde kao greška

Nekoliko godina kasnije, i na klupu Crvene zvezde je stigao i Valter Zenga, prvi stranac u do tada šest decenija dugoj istoriji kluba iz Ljutice Bogdana.

Italijanski trener je veći deo igračke karijere branio u Interu iz Milana, od 1978. do 1994, gde ima status legende, a bio je i prvi golman reprezentacije na Mundijalu 1990. u njegovoj zemlji, kada su osvojili bronzu.

Penzionisao se kao trener-igrač u američkom klubu Nju Ingland Revolušn 1999, da bi potom nakratko glumio u italijanskoj sapunici.

Pošto je okačio kopačke o klin, zaputio se u Rumuniju gde je od 2000. do 2005. godine vodio više timova.

Tog leta je iz Steaue Bukurešt prešao u Crvenu zvezdu koju je naredne sezone vodio do 'duple krune' - titule u prvenstvu i trofeja u nacionalnom kupu - uveo je u grupnu fazu Kupa UEFA, te zamalo ostavio da prezimi u Evropi.

Beogradski tim je ipak završio kao četvoroplasirani u grupi od pet klubova sa četiri osvojena boda - pobeda nad Romom 3:1 i nerešeno u ključnoj utakmici protiv Strazbura, kada su Francuzi izjednačili na 2:2 u sudijskoj nadoknadi vremena.

Leta 2006. iznenada je napustio crveno-bele i karijeru nastavio u turskom Gazijentepu.

„Dve greške sam napravio u karijeri. Prva je što sam otišao iz Crvene zvezde, a druga što sam napustio Kataniju", govorio je Zenga kasnije.

U oba slučaja je za to bio zaslužan, kako je rekao, „prokleti novac", jer su „drugi nudili više".

„Ali danas vidim da je to bila greška. Trebalo je da ostanem i da učim, sazrevam, pa čak i da pravim greške kao trener i kao čovek."

Karijeru je dalje nastavio vodeći timove iz Saudijske Arabije, kao i nekoliko italijanskih klubova.

Poslednji angažman je imao u klubu Emirejts iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je preuzeo početkom godine, ali je već u aprilu došlo do prevremenog prekida saradnje zbog loših rezultata.

Izraelci na klupama Zvezde i Partizana

Grant je trenutno selektro reprezentaciju Zambije
EPA
Grant je trenutno selektro reprezentaciju Zambije

Početkom 2012. godine, na klupi Partizana četiri meseca sedeo je i izraelski trener Avram Grant - dovoljno da osvoji titulu šampiona Srbije.

„Drago mi je što sam došao u veliki klub sa dugom tradicijom. Uveren sam da mogu da pripremim tim za Evropu, ali i da nastavim tradiciju stvaranja mladih igrača", rekao je tada bivši trener brojnih izraelskih klubova, ali i Čelsija, Portsmuta i Vest Hema.

Potpisao ugovor na 18 meseci, ali je već sredinom maja napustio Humsku.

Trenutno je selektor afričke reprezentacije Zambije.

U Beograd se vratio decembra 2023. kao gost Partizana na 171. večitom derbiju, koji su crno-beli dobili 2:1.

Smrtknuto lice Baraka Bahara posle poraza Crvene Zvezde od Jang bojsa u Bernu
EPA
Smrtknuto lice Baraka Bahara posle poraza Crvene Zvezde od Jang bojsa u Bernu

Taj poraz je njegovog sunarodnika na klupi Crvene zvezde, Baraka Bahara, kako će se ispostaviti, koštao ostanka u beogradskom klubu u koji je stigao maja 2023, potpisavši trogodišnji ugovor.

„Nismo ispunili ciljeve koje smo zacrtali i zbog toga želim da se izvinim najširoj zvezdaškoj javnosti jer smo i mi u klubu kao i oni očekivali više. Epilog svega je rastanak i sporazumni raskid ugovora sa Barakom Baharom.

„Tako to biva u fudbalu, kad nema rezultata, prvi strada trener. Želim da mu zahvalim na saradnji u ovih šest meseci, uradio je mnogo dobrih i kvalitetnih stvari", rekao je generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić, tim povodom.

Pod njegovim vođstvom Crvena zvezda je u grupnoj fazi Lige šampiona osvojila tek jedan bod u remiju protiv švajcarskog kluba Jang bojs u Beogradu sa 15 primljenih i sedam datih golova.

Posle njegovog odlaska bilo je reči o navodnoj tužbi za „duševni bol i nezakonito otpuštanje", koju je, prema pisanju medija, Bahar povukao u aprilu.

Preneto je da Bahar neće dobiti pun iznos od 1,2 miliona evra po godini, te da će Zvezda uštedeti i dodatnih 1.5 miliona evra, koliko bi iznosili troškovi.

Izraelac trenutno vodi Makabi Haifu u koji se vratio nakon nekoliko meseci provedenih u Beogradu.


Pogledajte video: Šetnja po stadionu Poljud u Splitu


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.14.2024)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »