BBC vesti na srpskom

Ilon Mask: Deoničari Tesle odobrili bonus od 56 milijardi dolara vlasniku kompanije

Iznos, za koji se tvrdi da bi bio najveći paket obeštećenja u korporativnoj istoriji Amerike, izazvao je kritike i zabrinutost da je odbor kompanije previše pokoran i blizak Masku.

BBC News pre 8 dana  |  BBC - biznis
ilon mask
Reuters/Jonathan Ernst

Akcionari kompanije za električna vozila Tesla podržali su da se vlasniku Ilonu Masku isplati rekordni paket obeštećenja u korporativnoj istoriji Amerike, vredan 56 milijardi dolara.

Odobrili su i da se pravno sedište firme premesti iz Delavera u Teksas.

Tesla je tražio od akcionara da glasaju o rekordnoj isplati njemu kao izvršnom direktoru, donetoj 2018.

Međutim, dogovor je u januaru odbila američka sutkinja iz Delavera, smatrajući da je dogovor o kompenzaciji nepravedan prema deoničarima.

Ponovni zahtev kompanije da se glasa o predlogu usledio je pošto je Mask najavio otpuštanje više od 10 odsto radne snage.

Mask je vodio žestoku kampanju o isplati 56 milijardi dolara, ali tačan iznos zavisiće od cena Teslinih akcija.

„Dođavola, volim vas momci", poručio je Mask akcionarima, okupljenim u Teksasu na godišnjem sastanku kompanije.

Međutim, ova odluka nije obavezujuća i pravnici kažu da se ne zna da li će je sud koji je prethodno blokirao dogovor, ponovo prihvatiti i dozvoliti firmi da povrati platni paket.

„ Ova odluka ništa ne menja", rekao je Matje Šapiro, izvršni partner advokatske firme Obermajer Rebman Maksvel i Hipel.

„Samo daje Tesli mogućnost da pokuša da iskoristi glasanje za donošenje boljih odluka u budućnosti", dodao je.

Iznos, za koji se tvrdi da bi bio najveći paket obeštećenja u korporativnoj istoriji Amerike, izazvao je kritike i zabrinutost da je odbor kompanije previše pokoran i blizak Masku.

Dogovorom iz 2018. utvrđene su nagrade zasnovane na Teslinoj tržišnoj vrednosti koja će porasti na čak 650 milijardi dolara tokom 10 godina.

Ilon Mask, grafika
BBC

U vreme donošenja presude, Katalin Makormik, sutkinja iz Delavera, rekla je da je dogovor o kompenzaciji nepravedan prema akcionarima.

Ona je rekla da su direktori Tesle, koji su pregovarali o paketu, „možda bili zavedeni" Maskovim „statusom superzvezde" i da nisu u potpunosti informisali akcionare.

Odluka je razbesnela Maska, koji je potom zapretio da će Teslino sedište premestiti iz Delavera u Teksas.

„Ilon nije plaćen ni za jedan njegov rad za Teslu u poslednjih šest godina... To se nama i mnogim drugim akcionarima čini suštinski nepravednim", navela je u ranijem pismu predsednica odbora direktora kompanije Robin Denholm.

Denholm, koja je 2018. godine nasledila Maska na toj funkciji, saopštila je i da se se odbor ne slaže sa presudom suda iz januara ove godine.

Maskova kompenzacija za 2023. bila je nula dolara, predstavljeno je u podnesku sudu, pošto milijarder ne uzima platu od kompanije i dobija nadoknadu putem opcija na akcije.

Kompaniju su u julu 2003. godine osnovali Martin Eberhard i Mark Tarpening kao Tesla Motors.

Naziv kompanije je omaž pronalazaču Nikoli Tesli.

U februaru 2004, Ilon Mask se pridružio kao najveći akcionar kompanije, a četiri godine kasnije je imenovan za glavnog izvršnog direktora.

Kompanija je 2008. godine započela proizvodnju prvog modela vozila, sportskog automobila Roadster, a u kasnijim godinama usledili su još neki.

Tesla je i dalje najveći svetski proizvođač električnih automobila.

tesla, tesla automobili
REUTERS/Brendan McDermid

Prema dostupnim podacima, Mask je pojedinačno najveći deoničar sa 20,6 odsto udela, potom Zakari Kirhorn sa 0,8 odsto, a na trećem mestu je Ilonov brat, Kimbal Mask sa 0,5 procenata.

Listu najvećih firmi deoničara prevodi Vangard grupa sa sedam odsto, a sledi Blekrok sa 5,8 procenata.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Ilon Mask je najavio da želi da preseli pravno sedište u Teksas pošto je sutkinja u Delaveru, gde je kompanija trenutno registrovana, poništila njegov platni paket.

Borba oko plana dovela je u pitanje Maskovu lidersku poziciju, jer su Tesline cene akcija pale, dok joj je pozicija u industriji električnih automobila na klimavim nogama.

Milijarder je okupio bazu obožavatelja kako bi podržali rekordni plan isplate, obraćajući se posebno pojedinačnim investitorima, koji su među akcionarima kompanije u većini.

„To je prilično zvučna podrška", rekao je Karl Brauer, analitičar automobilske industrije.

Maska je podržalo više nego dovoljno akcionara, dodao je.

Kompanija nije odmah objavila rezultate glasanja, ali jeste Mask na društvenoj mreži Iks, čiji je vlasnik.

Posle njegove objave akcije firme pale su za skoro tri odsto.

Ukoliko bi se plan kompenzacije sproveo u praksu, Mask bi polagao pravo na otprilike 300 miliona akcija, što je gotovo 10 odsto udela u firmi.

To je ujedno i vid nagrade za postizanje ciljeva koji su se nekada smatrali neizvodljivim, poput vrednosti firme od 650 milijardi dolara.

„Koliko sam shvatio akcije Tesle porasle su za oko 1.100 odsto, što je poprilično impresivno. Većina izvršnih direktora nikada nije uradila ništa slično", rekao je Brauer.


Pogledajte video: Da li su električni automobili zaista 'zeleni'


U vreme donošenja presude, Katalin Makormik, sutkinja iz Delavera, rekla je da je dogovor o kompenzaciji nepravedan prema akcionarima i „duboko pogrešan".

Tesla je odluku nazvao „suštinski nepravednom i protivrečnom volji akcionara".

Kompanija je potom podnela predlog za još jedno glasanje i zatražila od deoničara da podrže plan premeštanje kompanije van države Delaver.

„Biće zanimljivo videti da li je neki drugi sud voljan da prizna glasanje posle odluke prvostepenog suda", komentariše Šapiro.

Odbor je rekao da je Mask zatražio isplatu, jer je Tesla postigla ambiciozne rezultate pod njegovim vođstvom i da je neophodno osigurati njegov opstanak.

Rukovodstvo Tesle je podršku izrazilo i u objavama na društvenim mrežama, poručujući da je Mask ključan za uspeh kompanije.

Mask je u međuvremenu obećao lični obilazak Tesline fabrike u Teksasu akcionarima koji su ga podržali.

Paket, koji vredi 300 puta više u odnosu na ono što je zarađivao šef sa najvećim prihodom u Americi 2023. godine, podržalo je 73 odsto deoničara koji su glasali pre šest godina.

Akcionari su podržali i reizbor dva člana odbora na sastanku održanom 13. juna: Džejmsa Mardoka, sina medijskog tajkuna Ruperta Mardoka, i Maskovog brata Kimbala Maska.


Pogledajte i ovaj video: Kako izgleda vožnja u samovozećem Taksiju


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.14.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »