Tolkač: U pozadini mirovne konferencije nastojanje da se pronađe osnov za pregovore sa Rusijom

Beta pre 5 dana

U pozadini mirovne konferencije u Švajcarskoj je mirovni plan predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i nastojanje da se pronađu osnovi za buduće pregovore sa Rusijom, izjavio je ukrajinski ambasador u Beogradu Volodimir Tolkač.

Švajcarska je ovog vikenda domaćin mirovne konferencije koja se održava na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Rusija nije pozvana.

Ukrajinski ambasador u Beogradu Volodimir Tolkač rekao je za N1 da je pozadina svega mirovni plan predsednika Zelenskog kao i da će se na konferenciji govoriti o nekoliko tema, a pre svega o problemu radijacije i nuklearne bezbednosti, jer je, kako je rekao, Rusija pokušala da ceo svet uceni svojim nuklearnim naoružanjem.

Među temama će biti problemi vezani za bezbednost hrane, obzirom na to da je Ukrajina jedna od najvećih poljoprivrednih zemalja koja treba da može da transportuje svoje proizvode drugim zemljama, zatim pitanje energetike, a taj problem, kako je rekao, vezan je sa nuklearnim elektranama i bezbednost tih elektrana.

Tolkač je rekao da bi Ukrajina želela da se razgovara o tome kako da se obezbedi da ukrajinski zatvorenici i deportovana lica, uključujući decu, budu oslobođeni.

"Hiljade ukrajinske dece su danas na teritoriji Rusije. Rusija je pokušala da im promeni imena, pokušala da ih smesti u neke druge porodice. Eto, to mi pokušavamo da uradimo od sutra u Švajcarskoj", rekao je ukrajinski ambasador u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ono što je za sve još važnije je da se otpočne razgovor o tome kako da se sačuvaju principi međunarodnog prava, pre svega teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

"Zato mislim da je ova konferencija važna ne samo za Ukrajinu, važna je i za Srbiju i za druge zemlje. Dakle kako da organizujemo jedan zajednički svet, mirni svet za sve nas i na kojim načelima će se to zasnivati", rekao je Tolkač.

Upitan kako očekuje da će se neke od tih stavri postići obzirom da na konferenciji na učestvuje Rusije ambasador je rekao da su pre svega pokušali da naprave nekakve osnove budućih pregovora sa Rusijom.

"Želimo da napravimo osnov koji bi poštovao sve principe i koji bi priznao principe međunarodnog prava. Kako da danas pregovaramo sa Rusijom koja je prekršila te principe međunarodnog prava unazad deset godina? Nastojimo da napravimo tu platformu sa više od 80 zemalja, onda ćemo biti spremni za nekakve pregovore, ali i pregovore po principu međunarodnog priznanja", rekao je Tolkač.

On je ocenio da je dogovor lidera zemalja G7 o pomoći Ukrajini od oko 50 milijardi dolara na osnovu zamrznute imovine, pre svega, ruskih oligarha, dobar znak pred početak konferencije i da to Ukrajina ceni i da je zahvalna.

Ambasador nije želeo da kaže da li zna da li će na konferenciji učestvovati Srbija i rekao da bi možda bilo bolje da tu informaciju da neko od zvaničnika Srbije. Prema saznanjima N1 Srbiju će na mirovnoj konferenciji predstavljati ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Danas bi trebalo da bude objavljen spisak svih učesnika konferencije.

"Mi cenimo sve zemlje i zahvalili smo svim zemljama koje će učestvovati u ovoj konferenciji. Mi smatramo da to predstavlja podršku svim principima naše mirovne saradnje. Duboko smo zahvalni svima koji će doći na tu konferenciju i koji će podržati sve principe te konferencije, a želim da naglasim, da su osnovni principi međunarodnog prava, teritorijalni integritet i politička nezavisnost neke države", rekao je Tolkač.

(Beta, 06.14.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »