Dvodnevni mirovni samit o Ukrajini počinje danas u Švajcarskoj, sa umerenim očekivanjima

Beta pre 3 dana

Mirovni samit o Ukrajini počinje danas u Švajcarskoj uz ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i predstavnika oko 90 zemalja uz najavu da će predstavljati korak na putu mira, ali ipak uz smanjena očekivanja zbog odsustva Rusije i Kine.

Švajcarski domaćini su odmah umanjili očekivanja. Švajcarski ministar spoljnih poslova Injacio Kasis je u videu objavljenom preko društvenih mreža rekao da je cilj konferencije razmena ideja o mogućem miru, uspostavljanje "poverenja za prvi korak" kao i razmatranje drugih tema. 

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je predložio svoj plan za mir u Ukrajini tražeći de fakto predaju Ukrajine pre svih tih razgovora, prenosi Frans pres.

Zelenski je Putinov predlog osudio kao "ultimatum" poput Adolfa Hitlera, a SAD i NATO odmah su kategorično odbacili uslove šefa Kremlja, koji je počeo invaziju Ukrajine u februaru 2022. godine.

Oko pedesetak šefova država i vlada, među oko 90 delegacija, će se okupiti u luksuznom hotelskom kompleksu Birgenštok, u središtu Švajcarske do nedelje da pokušaju da otvore put ka miru, kome će očekuje i kasnije pridruživanje Moskve.

Od 160 pozvanih delegacije 100 zemalja i organizacija su prihvatile poziv piše na sajtu Švajcarske vlade gde može da se vidi i aktuelna lista učesnika,prenosi Dojče vele.Na listi zaključenoj 14. juna u 16 časova, među učesnicima konferencije su 57 šefova država ili vlada, uključujući predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, nemačkog kancelara Olafa Šolca i potpredsednicu SAD Kamalu Haris.

Dvadeset devet zemalja predstavljaju ministri, među kojima je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, piše na listi učesnika.

Svoje predstavnike nižeg ranga poslali su i Izrael, Indonezija, Filipini, Južna Afrika, UAE, kao i Brazil kao posmatrač.

Takođe dolaze i delegacije šest organizacija među kojima su Evropska komisija koju predvodi Ursula fon der Lajen, Savet Evrope, Evropski savet, Evropski parlament i kao posmatrači Vaseljenski patrijarh Vartolomej i Ujedinjene Nacije.

"Žurim se da se pridružim našim saveznicima i partnerima da podržim napore Ukrajine čiji cilj je da se garantuje pravedan i trajni mir", rekla je potpresednica SAD Kamala Haris pred polazak na Samit. Predsednik Džo Bajden se vraća u SAD posle učestvovanja na samitu G7 u Italiji.

Haris treba da se sastane sa Volodimirom Zelenskim odmah po dolasku u Birgenštok.

Predsednik Francuske Emanuel Makron će učestvovati danas na samitu pre nego što se vrati u Francusku iz Italije gde je kao i Bajden takođe učestvovao na samitu G7. Njegovi partneri iz G7 će takođe biti svi prisutni.

Švajcarski domaćini voleli su da okupe što je više moguće zemalja,posebno onih sa globalnog juga. Ali među zemljama BRIKS-a (Brazil, Rusija,Indija, Kina i Južnoafrička Republika)  Saudijska Arabija je poslala svog šefa diplomatije, a Brazil će biti posmatrač, dok Indija šalje visokog zvaničnika ministarstva spoljnih poslova a Južna Afrika izaslanika.  

Zelenski, koji je stigao već sinoć u Švajcarsku poslednjih nedelja se zalagao širom sveta da osigura uspeh ovog skupa. On je došao iz Italije i samita G7 gde mu je obećan zajam od 50 milijardi dolara. Sredstva će biti garantovana kamatama od zamrznute ruske imovine od početka invazije. Za Putina to predstavlja "krađu koja neće ostsati nekažnjena".

Mirovna konferencija o Ukrajini će početi danas popodne plenarnom sednicom, posle čega će biti organizovana večera.

U nedelju će se detaljno razgovarati o tri teme u radnim grupama - nuklearna bezbednost, sloboda plovidbe i prehrambena bezbednost, humanitarna pitanja, posebno sudbina ukrajinske dece deportovane u Rusiju.

Planira se i drugi samit na kome se Kijev nada da će učestvovati i ruska delegacija, kojoj će biti dat "zajednički plan" učesnika ovog skupa, rekao je u utorak šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak.

(Beta, 06.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »