Predstavnica SAD u NATO: Na Samitu u Vašintonu će biti reči i o Ukrajini, očekujemo Zelenskog

Beta pre 3 dana

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u NATO Džulijan Smit najvila je da će se na Samitu Alijanse u julu u Vašingtonu razgovarati i o Ukrajini i da se očekuje i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski."Očekujemo da nam se lično pridruži (ukrajinski) predsednik Zelenski, a Alijansa će najaviti dodatne oblike pomoći Ukrajini, političku podršku, odnosno već ste čuli da govorimo o mostu do članstva. Gradimo most ka članstvu Ukrajine", rekla je američka ambasadorka u NATO u intevjuu agenciji MIA.

Smit je naglasila da SAD veruju da većina država članica NATO čini sve što je u njihovoj moći da pomognu i pronalaze načine da podrže Ukrajinu, da neke pružajući humanitarnu i ekonomsku pomoć, druge pružajući bezbednosnu podršku, a da mnoge obezbeđujući sve tri vrste podrška.

Prema njenim rečima, saveznici moraju biti uporni i nastaviti da nalaze dodatna finansijska sredstva ili kapacitete koji mogu da budu poslati Ukrajini.

"Osećam posvećenost unutar Alijanse da moramo da nastavimo i ne možemo da priuštimo da stanemo jer je Ukrajini potrebna naša podrška i oni na kraju moraju da prevladaju i istisnu Rusiju sa svoje teritorije", rekla je Smitova.

Povodom zahteva Mađarske da ne bude uključena u „novu aktivnost“ koju NATO sprema za podršku Ukrajini, američka ambasadorka u sedištu Alijanse u Briselu je rekla da je toga bilo i ranije, jer za proteklih 75 godina nije svaki član Pakta učestvovao u svakoj od njegovih misija ili aktivnosti.

Džulijan Smit je potvrdila da će šefovi država ili vlada NATO-a na sastanku u Vašingtonu odlučiti i ko će biti novi generalni sekretar koji će naslediti sadašnjeg vržioca te dužnosti Jensa Stoltenberga

"Stoltenberg je izvanredno služio Alijansi 10 godina i sada je Alijansa spremna da ga pozdravi i proslavi njegov doprinos, ali i da poželi dobrodošlicu novom generalnom sekretaru", rekla je Smit.

Dodala je da Samit NATO u julu u Vašingtonu biti, pre svega, proslava 75 godina rada partnera s obe strane Atlantika, ali će se razgovarati i o nizu tema, među kojima je podela tereta i činjenica da su mnoge zemlje u poslednjoj deceniji naporno radile na povećanju izdataka za odbranu.

"Ovde zaista želim da zahvalim Severnoj Makedoniji. Ona je donela zaista teške odluke da dostigne prag od dva odsto BDP-a za odbranu. Severna Makedonija je sada iznad cenzusa, iznad dva odsto, i mi pozdravljamo te napore i sve zemlje koje su to učinile", rekla je stalna predstavnica SAD u NATO Džulijan Smit.

(Beta, 06.15.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »