U Nju Orleansu izložba o Šabanu Bajramoviću

Beta pre 4 dana

U Muzeju džeza u Nju Orleansu u toku je izložba o liku i delu Šabana Bajramovića (1936-2008), romskog umetnika i muzičara iz Srbije, objavio je Glas Amerike.

Postavku pod nazivom "Od siromaha do kralja romske muzike" koja će biti izložena šest meseci, zajednički su organizovali M džezauzej i muzički festival "Nišvil".

Predstavljen je razvoj muzičke karijere tog umetnika, izvori inspiracije za njegocih više od 700 pesama, razlozi zbog kojih je odlučio da se bavi džez muzikom.

Izloženi su lični predmeti Šabana Bajramovića, ploče, posteri sa koncerata, prikazuje dokumentarni film o njegovom životu, a izložena je i njegova originalna statua koju "Nišvil" dodeljuje izvođačima za najbolju kombinaciju džeza s drugim muzičkim pravcima.

Posetioci mogu da dok razgledaju izložbu, slušaju nekoliko pesama tog autora koristeći QR kodove posredstvom mobilnih telefona.

Šaban Bajramović bio je niški umetnik romskog porekla. Snimio je dvadeset albuma i gotovo pedeset singlova.

Glumio je u filmovima "Nedeljni ručak" Milana Jelića i "Anđeo čuvar" Gorana Paskaljevića, "Gypsy Magic" Stoleta Popova i "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturic

(Beta, 06.15.2024)

Povezane vesti »

Kultura, najnovije vesti »