U SAD produženo važenje uredbe o vanrednoj situaciji za Zapadni Balkan

Beta pre 3 dana

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden produžio je za još godinu dana uredbu o vanrednoj situaciji za Zapadni Balkan.

Ocenio je da situacija na Zapadnom Balkanu i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD-a.

Uredba koja je prvi put uvedena 26. juna 2001. godine i produžavana još nekoliko puta, važila je do 26. juna 2024.  "Akcije osoba koje prete miru i međunarodnim naporima za stabilzaciju stanja na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti,  koje koče napredak ka efikasnoj demokratskoj vladavini i punoj integraciji u transatlantske institucije, i dalje predstavljaju neobičnu i vanrednu pretnju za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD", piše u saopštenju o produženju važenja uredbe koje je objavila Bela kuća.

Navedeno je da je 26. juna 2001. uredbom pod brojem 13219 tadašnja administracija proglasila vanredne mere na području Zapadnog Balkana u skladu sa Zakonom o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima.

To je, kako je ukazano, primenjeno kao vid rešavanja pretnji nacionalnoj i spoljnoj politici SAD-a.

"Osobe koje pomažu, sponzorišu ili podržavaju nasilje u bivšoj Makedoniji, sada Severnoj Makedoniji, ali i drugim delovima regiona i aktivnosti kojima se opstruira primena Dejtonskog sporazuma u Bosni i Heregovini ili Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija donete 10. juna 1999.", navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je sadržaj uredbe izmenjen 2003, da bi se primenili dodatni koraci u vezi sa ometanjem primene Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. prema Severnoj Makedoniji.

Uz to, juna 2021. prošireno je važenje uredbe na nacionalnom nivou.

Tada je precizirano da stanje na prostoru bivše Jugoslavije i Albanije u poslednje dve decenije, uključujući podrivanje posleratnih sporazuma i institucija nakon raspada zemlje, kao i široko rasprostranjenu korupciju u vladama i institucijama na Balkanu, ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju.

"Otežane su i pune integracije u transatlantske institucije, što predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

(Beta, 06.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »